Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dagmar Havlová: Na mši za Havla s rozpuštěnými vlasy a ministrem po boku!

Autor: simao - 
18. prosince 2014
19:21

18. prosince 2011 odešla na věčnost legenda české politiky - první český prezident Václav Havel, za něhož dnes kardinál Duka sloužil již třetí výroční mši v kostele sv. Anny v Praze. Chybět nemohla ani vdova Dagmar Havlová.

Zádušní mše za Václava Havla na Pražské křižovatce měla již tradiční průběh. Celebroval ji Dominik Duka, na lidi v kostele i u televizních obrazovek hleděla ta samá Havlova fotka jako loni a předloni.

Jen přímo vedle Dagmar Havlové stál poprvé muž - ministr kultury Daniel Herman. Na první pohled však zaujalo spíš to, že Havlová dorazila tentokrát s rozpuštěnými vlasy. V roce 2012 přišla v černé beranici, loni s černou šálou přes hlavu.

Duka mši uvedl mj. slovy "děkujeme Bohu, že naší zemi v příhodný čas daroval muže, na kterého dějiny, ale především my nesmíme zapomenout". A poté kardinála vystřídala právě bývalá první dáma Havlová. Před zaplněným kostelem se ujala čtení z Knihy žalozpěvů. Hlas měla pevný, se sklopenou hlavou poté poslouchala chrámové chorály a čtení svatého evangelia podle Lukáše. 

Duka: Pravda a láska nejsou naivní slova

Kardinál Duka při svém následném proslovu připomněl smysl této mše - lidé se sešli "nechat vystoupit postavu muže, který se zapsal nejenom do dějin této země, ale který oslovil svým postojem, svým dílem, svými projevy veškerý svět". Duka však upozornil, že vnímání Havla nebylo vždy jen pozitivní. "Kolikrát byl Václav Havel nazván také ztroskotancem, zkrachovancem," uvedl nesouhlasně. "Pro něho však úcta k člověku byla samozřejmostí," dodal Duka. "Víme, jak často slyšíme kritiku - pravda, láska - to nejsou naivní slova," apeloval kardinál.

Duka zavzpomínal na tvrdý a nelítostný teror 50. let, paralýzu normalizace, ale také na to, že během sametové revoluce i po ní lidé chodili po ulicích Prahy i dalších měst s úsměvem, zdravili se a bylo to jiné než dnes. "Jako kdyby Vánoce roku 89 začaly po 17. listopadu a trvaly dál, přes Nový rok, do dalších měsíců," vzpomenul.

"Onu atmosféru na ulicích, kdo ji změnil? Václav Havel? Byl takový kouzelník?" tázal se Duka. "Myslím, že v jeho příchodu a v jeho pravdivém postoji, který vyjádřil pokoru a vědomí - ne já sám, ale spolu a s vědomím, že život je smysluplný, a to jak jednotlivce, tak i společnosti - jsme dokázali být slušnými a přívětivými lidmi. Tento moment nám chybí mnohem víc než ekonomický růst," myslí si Duka.

Havla připomněl také slovy, které od něj kdysi slyšel: "Budu-li zvolen prezidentem, udělám tyto věci. Navážu v jeden den současně diplomatické styky s Izraelem a s Vatikánem, pozvu na návštěvu papeže a dalajlamu a budu usilovat, aby Československo vstoupilo do EU a NATO." Duka to použil jako příklad toho, jaký byl Havel nejen politik, ale i člověk. "Těchto 6 bodů je pro mě důkazem velikého politického rozhledu, ale také velikého daru, který mu i nám Bůh dopřál."

Během mše Duka vyzdvihl i to, že "každá historická doba se do jisté míry promění v určitý symbol, určitou postavu". A připomněl Přemysla Otakara II., Karla IV. či T. G. Masaryka. Ale také studenta, který se upálil na protest proti sovětské okupaci - Jana Palacha. "Co tento chlapec měl? Lásku a pravdu." Zmínil i Havla. "Děkujeme také Václavu Havlovi za to, že v něm můžeme vidět symbol návratu svobody a demokracie, symbol důstojného člověka, vhodného života," uzavřel Dominik Duka svou řeč.

Následnou modlitbu střídavě četli ministr Herman a herečka Květa Fialová. Na konci ceremonie pak Duka přál lidem hezké Vánoce. "Dovolte, abych vám popřál takové Vánoce, jaké nám před 25 lety dopřál Bůh díky Václavu Havlovi," loučil se Duka a ministr Herman pomohl z pokleku Dagmar Havlové.

Mše v roce 2012

Mše v roce 2013

ruudazvostravy ( 19. prosince 2014 18:54 )

Nojó,Dasha Veš(z)Krnova Hawloic musela toho sametovího vo*la dát s plechofki vivenčit,abi tam prej neměl na boží hot zas napr*díno.

cigaretovydym ( 19. prosince 2014 18:27 )

kdo by takovou starou potápku asi píchal?

cigaretovydym ( 19. prosince 2014 18:25 )

na každou svini se voda v kotli vaří

cigaretovydym ( 19. prosince 2014 18:23 )

rezavej si chtěl jen ukrást majetky....ale pravda a láska zvítězí ))))

cigaretovydym ( 19. prosince 2014 18:22 )

Komediantka Havlová a její našeptávač rezavý.....fuj..... Kdyby Pražáci nezvonili svazkem klíčů, tak je Havel v kriminále a Havlovka hraje Polívkovou ***

Zobrazit celou diskusi