Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Unikátní odchov papoušků amazoňanů modrobradých v pražské zoo: Vylíhli se z pašovaných vajíček

Autor: Saša Vetkovská, zrk - 
21. prosince 2014
11:16

Napínavou detektivkou je příběh dvou letos nejzajímavějších ptačích miminek v pražské zoo – amazoňanů modrobradých. Jejich rodiče ještě jako vajíčka unesl na Velikonoce 2005 z Brazílie pašerák.

Celníci na pražském letišti lotrovi zabavili celkem 18 vajec prakticky odsouzených k zániku. Ani ornitologové v pražské zoo, kteří se jich ujali, v tom okamžiku netušili, jací exoti se v nich skrývají. Uložili je do inkubátorů a začali pátrat. „Podle rozměrů a místa původu se tipovalo zhruba 17 druhů ptáků, kteří by to mohli být. Podle toho se odhadla délka inkubační doby, která je důležitá pro zdárný vývoj vajíček,“ říká ornitolog Antonín Vaidl. Povedlo se.

První dvě mláďata se vylíhla v dubnu 2005 a po nich dalších 12. Bylo jasné, že jsou to amazoňani. Jaký druh se vyjasnilo teprve za 24 až 36 hodin, kdy se objevila na holátkách první peříčka. Dva páry zůstaly v Praze a letos 12. června po devíti letech vyvedl jeden potomky. Jedno mládě se vyklubalo v líhni, druhé už pod rodiči. Protože o něj dobře pečovali, ošetřovatelé pod ně dali i to první. Ptáčata pak pár zdárně odchoval. „V evropských zoo se jedná o jediná vylíhlá mláďata tohoto druhu,“ dodává Vaidl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi