Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr ve škole: Tohle jsou tváře vrahů 132 dětí!

Autor: ČTK, oj - 
17. prosince 2014
14:42

Den po školním masakru v pákistánském Péšávaru se Talibán pochlubil fotografiemi zbabělých vrahů, kteří popravili podle nových údajů 132 bezbranných dětí a 16 dospělých. Ve městě se dnes konají hromadné pohřby. Lidé se společně modlí a zapalují svíčky.

K odpovědnosti za zvěrstva v péšávarské škole se hrdě přihlásila palestinská odnož Talibánu. Podle teroristického hnutí mělo jit o odvetnou akci za armádní ofenzivu v autonomní oblasti Severní Vazíristán, kde má Talibán své úkryty. Mluvčí Talibánu Muhammad Churasání řekl, že útok je ospravedlnitelný, protože vojáci také zabíjejí děti bojovníků Talibánu.

Útočníci se do objektu školy dostali s pomocí žebříků, po nichž překonali ochrannou zeď. Na sobě měli armádní uniformy a pod nimi vesty napěchované výbušninami. Palbu zahájili okamžitě a dali jasně najevo, že jejich cílem není zadržovat rukojmí, ale způsobit co největší bolest a šok národu již tak unavenému nekonečnou válkou s islamisty.

Novináři dnes poprvé dostali povolení vstoupit do budovy školy, kterou navštěvovala řada dětí vojáků pákistánské armády. Našli tam spoušť po řádění bojovníků Talibánu – schodiště a podlahy tříd potřísněné krví, rozbitá skla oken a dveřních výplní, stěny provrtané kulkami. Mezi tím roztrhané sešity, kusy oblečení, dětské boty i brýle.

Nejvíce mrtvých – asi stovka – bylo nalezeno v auditoriu, kde bylo v době útoku shromážděno množství žáků u příležitosti školní akce. Ozbrojenci tam údajně zaujali pozice na pódiu a bez rozmyslu pálili do davu. Útočníci prý některé učitelky upálili zaživa. Po bitvě, který trvala celý den, nakonec příslušníci bezpečnostních sil všech sedm útočníků zlikvidovali.

Pákistánská vláda vyhlásila ode dneška třídenní smutek a premiér Naváz Šaríf v reakci na útok zrušil moratorium na popravy zločinců odsouzených za teroristické činy a slíbil vystupňovat vojenskou kampaň proti povstalcům. Uvedl také, že v úterý večer jednal s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním, s nímž se dohodl na zahájení nových vojenských operací na obou stranách hranice s cílem „vyčistit region od terorismu“.

kluk.z.moravy ( 4. ledna 2015 13:16 )

se vzpamatuj ... nikdy nemůžeš vědět, co z koho vyroste. TY DĚTI ZA NIC NEMOHLY ať je rodiče dají do jakékoliv školy. Děláš tady ze sebe chytrýho a znalce historie a ani tě nenapadne, že v roce 1938 kdy válka teprve začínala žádné školy Hitlerjugend nebyly. Byla to organizace která sice pořádala tábory těchto dětí, ale nikomu to prozatím nevadilo, to až později se z této orgynizace stalo to, co byla v roce 1945.

frantaklika ( 17. prosince 2014 19:36 )

odsuzuji zabíjení jako takové, ale zase média předkládají pouze jeden úhel pohledu. Tato část světa je v tisícileté náboženské válce. Je možné, že v budoucnu by tyto děti v zájmu jiné demagogie zabíjeli raketami jiné děti. Byla to v podstatě vojenská škola, kde se mimo jiné i modlily.Čistě hypoteticky - odsuzoval by dnes někdo nějakého člověka, který by v r. 1938 vybil školu Hitlerjugen?

bandour ( 17. prosince 2014 19:36 )

zlikvidovt všude, jak u nás tak ve světě, včetně dementních jejich ochránců

zidoniusek ( 17. prosince 2014 17:01 )

Tak tohle nám tady chtějí nastěhovat.

1395 ( 17. prosince 2014 15:42 )

Chtělo by to vzbudit Adolfa a vletět tam s armádou SSmanů a byl by tam pořádek za týden.

Zobrazit celou diskusi