Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pád rublu způsobil šílenství: Panika Rusů, fronty a vybílené regály

Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2014
13:49

Rubl značně oslabil, co na to Rusové? Horečně kupují dolary a eura, ale jdou také po cennostech, západních autech a ti méně movitější alespoň v obchoďácích po elektronice.

Tohle už nejsou "klasické" předvánoční fronty v obchodech. Rusko zachvátila jiná mánie - panika kvůli rublu, který oslabil nejvíce za posledních 16 let. Rusové se obávají vleklé krize a plundrují obchody. Dlouhé fronty se tak vytvořily nejen před směnárnami. Do zavíraček obchodů neopadávaly, řada regálů brzy zela prázdnotou.

Zákazníci vyhlásili hon na všechno možné - ještě předtím, než vlivem pádu rublu dojde k přecenění zboží. Rubl oslabil od začátku roku o 50 %, jen za včerejšek však o 20 %. Na sociálních sítích se tak objevila řada snímků lidí v Rusku, kteří se snažili své rubly ještě alespoň nějak zhodnotit. Předtím, než bude hodnota rublů ještě nižší... Hitem se staly televize, kilometrové fronty se však tvořily třeba i v řetězcích, prodávajících nábytek.

Ruská státní média: Propad rublu máme pod kontrolou

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi přitom nyní hrozí, že ztratí dva klíčové pilíře své popularity - finanční stabilitu a prosperitu. Státem kontrolovaná média proto Rusy i proto nadále přesvědčují, že mají propad rublu pod kontrolou, napsala dnes agentura Bloomberg. „Státem kontrolovaná média mají naprosto jiný úkol,“ vysvětlil politolog Alexej Makarkin. „Jejich prací není informovat obyvatele, ale vést propagandu. A proto se nyní snaží ujišťovat,“ uvedl.

Putin od nástupu k moci postupně získal státní podíl v každé důležité televizní stanici. A televize slouží jako hlavní informační zdroj pro většinu Rusů, kteří nežijí ve velkých městech. „To státu poskytlo neuvěřitelnou moc určovat podobu zpráv, které obyvatelé dostávají,“ poznamenal Bloomberg. Jak je vidět na fronty z Moskvy a dalších větších ruských měst, řada lidí téhle propagandě neuvěřila.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japome ( 18. prosince 2014 07:40 )

fotrpjotr ( 18. prosince 2014 05:47 )

U nás zásluhou Havla padla svoboda a vznikla nezaměstnanost,korupce,bezdomovci,sebevraždy a exekutoři.

pgga ( 18. prosince 2014 05:16 )

Ne, co s tebou?, jinak, "bohda"?, aha, rozumim

pgga ( 18. prosince 2014 05:14 )

Ridici kamionu, otazkou je, kolik zlata Rusko ma? Hlavne i kdyz ma.."neco"..tak pouzit to je pro Rusko zase konec, Ty si ridici myslis ze USA to nevi?

hofihofi ( 18. prosince 2014 02:36 )

Rusku to nevadi je strasne bohate, kdyz vede valky a zabira zeme.

Zobrazit celou diskusi