Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za ateismus trest smrti! Stále více zemí považuje bezvěrce za hrozbu

Muslimové při modlitbě (ilustrační foto)
Muslimové při modlitbě (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
11. prosince 2014
09:53

Ve světě přibývá vlád, které označují ateisty a sekularisty za nebezpečí pro společnost. Někde je toto smýšlení trestné, v Saúdské Arábii je ateismus synonymem terorismu. Uvádí to zpráva o svobodě myšlení vydaná mezinárodním humanistickým a etickým svazem.

Zpráva je kritická k zemím, které vedou kampaň proti osobám, jež odmítají národní nebo většinové náboženství. Patří k nim kromě Saúdské Arábie například Malajsie a Egypt.

Z celosvětových průzkumů prováděných v minulých dvou letech vyplývá, že 13 procent světové populace se rozhodně hlásí k ateismu a 23 procent lidí nevyznává žádné náboženství.

Podle zprávy "většina zemí nerespektuje práva ateistů a svobodomyšlenkářů" tak, jak to požadují úmluvy OSN. Navíc 13 zemí - všech muslimských - trestá odpadlictví od víry nebo rouhání i smrtí. Trestné mohou být ale veřejné projevy ateistického smýšlení i v Rusku.

Zpráva také konstatuje, že přibývá útoků politiků na nevěřící. Saúdská Arábie v lednu přijala zákon, který zakazuje "jakoukoli formu vyzývání k ateismu a zpochybňování základů islámu".

Za rovnocenný terorismu považuje ateismus turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Malajsijský premiér Najib Abdul Razak označil humanismus, sekularismus a liberalismus zä odchylky a "ohrožení islámu a státu".

Egyptská vláda opírající se o podporu armády považuje ateismus za společenskou hrozbu. Od revolučního roku 2011, který připravil o moc bývalého prezidenta Husního Mubaraka, se mnoho mladých Egypťanů začalo otevřeně hlásit k ateismu. Znepokojilo to tamní náboženské instituce a ministerstvo mládeže zahájilo kampaň, která vysvětluje nebezpečí ateismu pro společnost. Mladí lidé, kteří se k němu veřejně hlásili a na sociálních sítích propagovali právo na svobodu vyjadřování, skončili ve vězení. K tažení prominentní muslimské univerzity Al-Azhar se podle zprávy v listopadu dokonce připojili i egyptští křesťané, aby společně bránili šíření ateismu.

Saúdská Arábie je k odchylkám velmi přísná. Třicetiletý spisovatel a aktivista Ráif Badaví na webové stránce zvané Svobodní saúdští liberálové žádal právo svobodně hovořit o jiných formách islámu, než je vahhábismus, který je oficiálním náboženstvím Saúdské Arábie. Byl za to odsouzen k sedmi letům vězení a 600 ranám bičem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1395 ( 11. prosince 2014 16:01 )

Já mám svýho boha a nikomu ho nepůjčím ani tomu fousatýmu praseti.

ivoadler ( 11. prosince 2014 14:14 )

Jsi blbec. Byla to ironie. Jen tak mimochodem, měla by být výuka náboženství ve škole povinná? I u nás jsou hlasy, že jo. Aby měli žáci větší kulturní rozhled a znali dějiny evropské civilizace. V Polsku snad povinné je. No vida, a hned máme náboženský fanatismus domácí provenience.

genicon ( 11. prosince 2014 13:42 )

Obávám se, že opravdu vidíš správně. I když - v hloubi duše - pořád doufám, že se lidé, ti, kterých se to týká, vzpamatují. Ale mám strach, že naděje je prachbídná. Zkus si sednout s fanatikem a začít nějakou rozumnou debatu....

genicon ( 11. prosince 2014 13:37 )

Přesně tak. Já sám jsem "fanatický" ateista, takže předpokládám, že mi nějaká hovada přijdou uříznout hlavu, čímž dokáží, že oni jsou ti správní a že oni mají pravdu. No - řekl bych "bůh s námi". Bohužel,žádný bůh není.

genicon ( 11. prosince 2014 13:22 )

SOUHLAS !!! Jen nevím, co by s tím měl "lid" dělat ? Jít do ulic? Zacinkat klíčema? Ukázat červené karty? Počkat si na nové volby? No, místo "Petra přijde Pavel" a bude všechno zase tak, jak je.

Zobrazit celou diskusi