Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špičkový chirurg Pomahač měl dělat Češkám prsa! Teď převzal cenu za přínos světové vědě

Autor: ida, simao, ČTK - 
12. prosince 2014
09:45

Pět světově uznávaných českých vědců se dočkalo ocenění, tři z nich působí v USA. Cenu Neuron převzal i věhlasný plastický chirurg Bohdan Pomahač (43), který do vlasti přicestoval z Bostonu. Vrací lidem tváře i mimiku, jak ale prozradil doktor Měšťák, původně měl Pomahač dělat Češkám nová prsa a žehlit jim vrásky! 

Po půlroce zase zavítal do vlasti, i když jen na pár dní. Světově uznávaný plastický chirurg Bohdan Pomahač žije a pracuje v americkém Bostonu. Stal se jedním ze tří laureátů, kteří na předávání cen Neuron 2014 dorazili osobně. Za oceněním práce českých vědců stojí Nadační fond Neuron, který založil miliardář Karel Janeček.

Pomahač převzal cenu za medicínu, za společenské vědy byl oceněn archeolog Evžen Neustupný a astrofyzik a filozof Jiří Bičák za obor fyzika. Z USA nemohly ze zdravotních důvodů přicestovat další dvě vědecké kapacity - chemik Jiří Čížek a matematik Ivan Babuška. Oba žijí v Severní Americe. 

Průkopník výpočtové matematiky Babuška působí v USA od roku 1968, vyučuje na univerzitě v texaském Austinu a patří k nejúspěšnějším českým vědcům ve světě. Oceněný chemik Čížek se zasloužil o rozvoj kvantové chemie. Žije v kanadském Torontu. V 90. letech byl nominován na Nobelovu cenu a v roce 2006 obdržel cenu Česká hlava. Ocenění se dočkala i pětice mladých vědců, kteří si odnesli i milionové granty, fondem označované jako "impulsy" k dobrým startům do výzkumů. Neuron tak vyplatil už více než 27 milionů korun.

Pomahač: Věda v Česku je sirotek

K předávání sošek Neuron došlo včera večer na slavnostním ceremoniálu v pražském Profesním domě. "Je skvělé, že takovým způsobem uznávají vědce, a tím podporují vědu. Toho není nikdy dost. Věda je vždycky sirotek. Možná v Americe to je nevlastní dítě, ale tady v Čechách to je určitě sirotek. Takže cokoliv je možné udělat pro její podporu, bude mít dlouhodobý dopad," řekl ČTK Pomahač, kterého doprovázela manželka Hana.

V Praze má přitom Pomahač nabitý program. Kromě převzetí ceny i přednášku na kongresu plastické chirurgie. Sám přitom říká, že v Americe má vlastně tři práce na plný úvazek - věnuje se výzkumným projektům, které disponují 14 miliony dolarů, klinické praxi plastické chirurgie a vede také popáleninové centrum v Bostonu.

Klinika v Bostonu je vlastně továrnou na zázraky. Ostravský rodák Pomahač tam odjel hned po absolvování lékařské fakulty v roce 1996. Vypracoval se na vedoucí pozici a specializuje se na transplantace horních končetin a obličejů extrémně deformovaných pacientů. Při práci používá jedinečné postupy a techniky, díky kterým se stal jedním z nejuznávanějších plastických chirurgů na světě.

Měl dělat Češkám prsa

Jak přitom Blesku prozradil docent Jan Měšťák, před 13 lety nabízel Pomahačovi práci na své klinice. "Tehdy jsem netušil, že svou pílí a vytrvalostí dosáhne takového věhlasu," pousměje se dnes nad myšlenkou, že by takový »fachman« dodnes dělal Češkám nová prsa, žehlil jim vrásky a předělával nosy... "Bohdan vrací lidem i mimiku. Lidé se mohou usmívat i mrkat. Nejsou to strnulé masky," oceňuje jeho práci kolega Měšťák.

Před několika týdny navíc doktor Pomahač provedl další opěvovaný zákrok: se svým týmem transplantoval Američanovi Willu Lautzenheiserovi (40) ruce, o které jej připravil streptokok! "Pacientovi se daří velice dobře," řekl Blesku Bohdan Pomahač. "Končetiny jsou prokrvené, čekáme na obnovení nervů, aby se mohly ruce pořádně hýbat. Pacienta čeká ještě dlouhá rehabilitace," vysvětluje chirurg a s nadějí v hlase dodává: "Není vyloučené, že za pár let mu budeme moci transplantovat i dolní končetiny."

Těm také Pomahač pomohl!

Charle Nash utrhl šimpanz tvář, a navíc obě ruce. Po třech letech jí tým Bohdana Pomahače transplantoval obličej.

Charle Nash utrhl šimpanz tvář, a navíc obě ruce. Po třech letech jí tým Bohdana Pomahače transplantoval obličej. Charle Nash utrhl šimpanz tvář, a navíc obě ruce. Po třech letech jí tým Bohdana Pomahače transplantoval obličej. | Foto: Petr Novotný, ČTK

2011 - Charle Nash po  transplantaci obličeje a rukou. 2011 - Charle Nash po transplantaci obličeje a rukou. | Profimedia.cz

Mitch Hunter

naboural do sloupu vysokého napětí a výboj mu sežehl obličej. Tým dr. Pomahače mu rekonstruoval celý obličej.

2011 - Mitch Hunter naboural do sloupu vysokého napětí a výboj mu sežehl obličej. Tým dr. Pomahače mu rekonstruoval celý obličej. 2011 - Mitch Hunter naboural do sloupu vysokého napětí a výboj mu sežehl obličej. Tým dr. Pomahače mu rekonstruoval celý obličej. | Foto: Petr Novotný, ČTK

Také Dallas Wiens utrpěl zásah elektrickým proudem, mnohahodinová operace mu vrátila lidskou tvář.

2012 - Dallas Wiens (27) dostal od Bohdana Pomahače nový obličej. 2012 - Dallas Wiens (27) dostal od Bohdana Pomahače nový obličej. | Blesk – Roman Souček, archiv

Carme Tarlet

zbil manžel pálkou a ještě ji poleptal louhem. Díky zásahu Bohdana Pomahače má od loňska šanci na nový život.

2013 - Carmen Tarlet manžel poleptal Louhem. I ona vděčí českému chirurgovi za nový obličej. 2013 - Carmen Tarlet manžel poleptal Louhem. I ona vděčí českému chirurgovi za nový obličej. | archiv Blesku

 

dfghjk ( 12. prosince 2014 13:51 )

S tvým názorem si dovolím polemizovat. Ale co máš úplně špatně je tvůj nick. Správně by mělo být p í č a.

trhnisinadledvinkou ( 12. prosince 2014 12:24 )

nejšerednější je stanjura a semelová

trhnisinadledvinkou ( 12. prosince 2014 12:23 )

kdyby to bylo tak jednoduchý, tak to děláš i ty, blbko

trhnisinadledvinkou ( 12. prosince 2014 12:22 )

pan doktor je borec

libor123 ( 12. prosince 2014 10:57 )

 Je velká škoda, že takovýto člověk není u nás ale v Americe. JInak dík za jeho práci a hodně dalších úspěchů jak v práci tak osobním životě.

Zobrazit celou diskusi