Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vánoce za totáče: Vaše snímky a vzpomínky z fotosoutěže Blesk.cz!

Autor: simao - 
9. prosince 2014
14:49

Letošní Vánoce pomalu a jistě přicházejí. Vánoční čas přitom vyvolává i řadu vzpomínek na doby dřívější. Při příležitosti fotosoutěže na Blesk.cz a výročí 25 let od sametové revoluce jsme čtenáře vyzvali, aby se pochlubili snímky, jak slavili za „totáče“. A tyhle skvosty z rodinných alb nám dorazily do redakce!

„Na stromku voněla jablíčka, visely na něm ořechy, salonky a také vlastnoruční výtvory nás dětí. Čokoládu vyráběla maminka, a když kousky autíček, skřítků a rybiček ztuhly, balili jsme je do barevných staniolů. Ve třídě občas probíhala burza těchto dobrůtek. Vyměňovali jsme si je mezi sebou a pak nosili mamince ukázat, co tvoří u Pavlíků nebo Nováků,“ vzpomíná čtenářka Jarka Bernatíková na své dětství a Vánoce za „totáče“.

Sáňky od Ježíška

„Na Vánoce před více než 40 lety ale hned tak nezapomenu. Moje malá sestřička měla 1,5 roku. Měla velkou radost z nové panenky i sáněk. Hned na druhý den jsme je šly ven vyzkoušet. Mrzlo, až praštělo, já vytáhla sáně před dům,“ popisuje paní Jana. Následoval však děsivý pád na ledovce a několikametrová jízda s malou sestřičkou v náručí.

Snažila se ji chránit vlastním tělem! „Sestřička byla v pořádku, ale já sotva vstala, jak mě bolela kolena. Až po návratu domů jsem v koupelně s hrůzou hleděla na to, jak byla otlučená. Do několika dnů hrála všemi barvami,“ dodala. Tohle vánoční drama však skončilo dobře. I dnes pro paní Janu z Havířova znamenají Vánoce především „laskavé zastavení v koloběhu života, dobu vzpomínek, voňavé purpury a také Rybovu vánoční mši“. Vedle ní pak na Vánoce a dárky pod stromečkem zavzpomínali další čtenáři Blesk.cz.

Umělý socialistický stromeček

Čtenářka Jitka Dvořáková má se socialistickými Vánocemi spojenou jinou vzpomínku, nad kterou se dnes pousmála i se svým synem. V roce 1975 totiž slavili pod nepříliš vzhledným umělým stromečkem. „K poslání mě pobídl syn, když fotku uviděl, dostal záchvat smíchu. Ani ne z toho, co jsem v té době měla na sobě, ale jak vypadal údajně první model pravého českého umělého stromečku. Uznejte sami, že takovou hrůzu byl schopný vyprodukovat jen pokročilý socialistický průmysl. Později byly jednotlivé větve použity na chatě jako štětky na vymývání špinavých lahví apod.,“ uvedla paní Jitka, na snímku v džínách a triku z legendárního Tuzexu.

Čtenářka Jitka zavzpomínala na Vánoce pod umělým stromečkem československé socialistické výroby Čtenářka Jitka zavzpomínala na Vánoce pod umělým stromečkem československé socialistické výroby | Foto od čtenáře - Jitka Dvořáková

To čtenář Milan Vánoce v roce 1967 s rodinou netrávil. Byl tehdy na vysílači v Pohodlí u Litomyšle. „Byly to opravdu pěkné Vánoce plné přátelské atmosféry, i když strážní služba byla náročná. Rovněž oslava silvestra a příchod nového roku 1968 probíhala velmi pěkně a samozřejmě bujaře, neboť nás čekal na podzim civil. Po půlnoci jsme doslova řvali: „LETOS!“. Odchod v září do civilu byl ale dosti smutný. Asi jsme si uvědomili, co pro nás znamenal srpen 1968,“ uvedl pan Milan, který se přidal k řadě těch, co poslali své příspěvky k tématu fotosoutěže „Vojna za totáče“.

1967 a vojenské Vánoce: Pan Milan je strávil na vysílači v Pohodlí u Litomyšle 1967 a vojenské Vánoce: Pan Milan je strávil na vysílači v Pohodlí u Litomyšle | Foto od čtenáře - Milan Štrajt

Zapojte se do fotosoutěže i vy! A vyhrajte fotomobil!

Při příležitosti 25 let od sametové revoluce jsme se vydali prozkoumat, jak vypadal život před ní. Za totáče. Na Blesk.cz jsme proto vyhlásili speciální fotosoutěž.

Pochlubte se svými vlastními fotkami z dob komunismu i vy a pošlete je na tip@blesk.cz.

Nezapomeňte přidat k fotkám popisky a své příběhy. Za snímky se schovávají Vaše unikátní příběhy, které rádi poznáme! Nejde však o libovolné fotky, doposud nás zajímala následující témata:

1. jak jsme se oblékali za totáče; 2. naše Vánoce a Silvestr (tedy fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.); 3. v práci a na dovolené (závodní večírky, rekreace ROH, zájezdy do Jugoslávie); 4. na vojně; 5. moje město tehdy a teď!

Do redakce Blesk.cz dorazilo již přes sto e-mailů od soutěžících. Vyhlášení vítězebude již příští týden. Stále však máte možnost se zúčastnit. Uzávěrka soutěže je již tento pátek 12. prosince! Posílejte především fotky z doby Vánoc a silvestrovských oslav!

Odměnou pro nejoriginálnější fotografii je fotomobil Nokia Lumia 930, špičkový smartphone s vynikajícím PureView foťákem o rozlišení 20 MPx, optikou Zeiss a Full HD displejem.

Špičkový smartphone s vynikajícím fotoaparátem s 20MPx, to je Nokia Lumia 930 Špičkový smartphone s vynikajícím fotoaparátem s 20MPx, to je Nokia Lumia 930 | Archiv Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abyss ( 12. prosince 2014 00:09 )

Tenkrát to bylo o něčem úplně jiném než jestli byl nebo nebyl člověk lempl

abyss ( 12. prosince 2014 00:08 )

souhlas

abyss ( 12. prosince 2014 00:07 )

To nesmí bejt člověk blbej a nakupovat za hubičku v pochybných internetových obchodech. Představ si že je i spousta prověřených internetových obchodů, kde i případné velmi řídké reklamace řeší okamžitě a ještě ti jako omluvu pošlou dárek.

abyss ( 12. prosince 2014 00:04 )

Co je společenského na tom šlapat po sobě v přeplněných krámech?

abyss ( 12. prosince 2014 00:03 )

Copak poetika vánoc je o tlačenicích v obchodech? To snad ne....Já cukroví peču, to bych taky nikdy nekupovala ale jinak všechno v klídku v pohodě kupuju přes net. Díky tomu mám dost času na ostatní přípravy a konečně je dělám v pohodě a s radostí, ne uštvaná a otrávená.

Zobrazit celou diskusi