Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policisté se chlubili, že dostali teroristu: Spletli si ho ale s ptákem

Afghánští policisté zastřelili dropa hřivnatého.
Afghánští policisté zastřelili dropa hřivnatého.  (Autor: Archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
8. prosince 2014
09:45

Afghánská policie si uřízla ostudu, když s velkým povykem oznámila zmaření sebevražedného útoku Tálibánu, který měl být proveden novátorskou metodou - s pomocí bomby připevněné na tělo velkého ptáka. Později se ale ukázalo, že oním ptákem byl kriticky ohrožený drop hřívnatý, kterého ochránci přírody v sousedním Uzbekistánu vybavili GPS zařízením.

Jak dnes napsal zpravodajský server The Times, afghánský tisk přetékal zprávami o mimořádné nové taktice Tálibánu, kterou policie odhalila poté, co sestřelila velkého ptáka s bombou připevněnou na zádech, jenž kroužil nad jejich základnou v provincii Farjáb.

Policisté se afghánským novinářům svěřili, že se po zastřelení ptáka ozvala "silná exploze". Na jeho těle se poté našly elektrické dráty, které vypadaly jako součást "sofistikované sebevražedné vesty". "Nikdo nebyl zraněn díky promptnímu zákroku policie," uvedl jeden z místních důstojníků.

Zpráva přilákala mezinárodní pozornost - i zděšení ochránců ptáků, kteří mrtvé tělo identifikovali jako ohroženého dropa hřívnatého. S pomocí kroužku na noze pak jeho původ vystopovali do chovné stanice v Uzbekistánu, která ptáky sleduje s pomocí GPS a antény připevněných na jejich zádech.

Velení policie v provincii Farjáb pak muselo přiznat, že pták sebevražedným útočníkem nebyl; policisté si ale zároveň postěžovali, že je o monitorovacích zařízeních na dropech nikdo neinformoval.

cantre ( 8. prosince 2014 12:28 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.caveso.webnode.cz

zkzkz ( 8. prosince 2014 11:50 )

zlymikes ( 8. prosince 2014 10:22 )

Neškolili tuto policii naši experti? Někde jsem četl, že tam působili. Pak jsou to žáci hodni svého mistra!

Zobrazit celou diskusi