Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Konec evakuace? Pyrotechnici dnes rozhodnou o osudech lidí z okolí muničního skladu!

Autor: ČTK, lm - 
7. prosince 2014
10:16

O případném ukončení evakuace čtyř stovek obyvatel obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku, která byla nařízena v pátek kvůli riziku dalších výbuchů v blízkém skladu munice, policie rozhodne možná už v poledne.

"Pyrotechnici od rána pracují a v tuto chvíli to vypadá tak, že velitel zásahu by mohl evakuaci ukončit kolem poledne. Nicméně musíme počkat na to, až práci ukončí a vydají nám pokyn, že evakuace byla ukončena. Kolem poledne by to mohlo být," řekla ČTK Kozumplíková. V areálu pyrotechnici zkoumají objekt, který si vytipovali při sobotní akci.

V sobotu ze střechy muničního skladu s dělostřeleckými granáty pyrotechnici odstranili granát, který se do ní zabořil po nedávné explozi sousedního objektu. Kvůli této budově byla nařízena evakuace.

Z okolí nebezpečného skladu bylo v pátek a v sobotu evakuováno bezmála 2000 lidí. V sobotu večer se domů mohlo vrátit zhruba 1400 lidí z Vlachovic a jejich části Vrbětice. Domů mohli jít také lidé z vlakové stanice Bohuslavice.

Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák dnes ČTK řekl, že většina evakuovaných obyvatel se domů vrátila hned v sobotu večer. Náhradní ubytovací prostory v Luhačovicích využilo zhruba 50 obyvatel obce, ostatní odjeli například k příbuzným. Poslední obyvatelé se do Vlachovic podle starosty vracejí dnes dopoledne. Jsou mezi nimi i handicapovaní lidé, které do náhradního ubytování v Luhačovicích převezly sanitky.

Ve vojenském areálu u Vlachovic vyletěly do povětří dvě budovy. První 16. října, druhá minulou středu. Policejní prezident Tomáš Tuhý v sobotu situaci ve skladu označil nadále za velmi vážnou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 7. prosince 2014 12:21 )

Konec evakuace? Jo,konec ejakulace už mám dávno.A soused,rodák z onoho místa,ještě déle.

moiaza ( 7. prosince 2014 11:17 )

Obdivuje optimismus "olliny". Stát by měl někoho odškodnit? Kdo je to stát? Pokud by je někdo odškodňoval, silně pochybuji, že nynější majitelé. A stát je daňový poplatník. Proč já mám někoho odškodnit za lumpárnu druhých? Kdo tento skalad prodal nezodpovědným lidem? Ať veškeré důsledky nesou majitelé, případně Vondra a banda kolem něho! Ollině by vůbec nevadilo, že by se osobně podílela na odškodnění. Mi by to vadilo!

zubni.pasta ( 7. prosince 2014 10:42 )

zubni.pasta ( 7. prosince 2014 10:42 )

Já ty lidi lituji. Muničáky by měly být pod neustálou kontrolou a někde úplně mimo obydlené oblasti. Daleko od nich.

ollina ( 7. prosince 2014 10:38 )

Firmy, které vlastní muniční sklady, měly být pod dohledem státu a specialistů. Vlastnily firmy tuto munici legálně a obchovali s ní legálně? Nyní by měl stát, společně s majitely firem, lidi řádně odškodnit.

Zobrazit celou diskusi