Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nová vesmírná absolvovala úspěšně první let: Měla by dopravit lidi na Měsíc i Mars

Autor: ČTK - 
5. prosince 2014
13:35

Nová vesmírná loď Orion amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) dnes úspěšně provedla svůj první testovací let. Jak NASA průběžně informovala na svém webu, zdárně proběhly všechny naplánované operace a modul se bezpečně snesl na padácích do vln Tichého oceánu. Přistání vysílala v přímém přenosu TV NASA.

Orion odstartoval podle plánu z floridského Mysu Canaveral v 7:05 místního času (13:05 SEČ). Stalo se tak ale po jednodenním odkladu, který zapříčinily nepříznivé povětrnostní podmínky a problémy s ventily přívodu paliva do nosné rakety. Nový vesmírný dopravní prostředek by měl v budoucnu opět zajistit návrat člověka na Měsíc a rovněž umožnit výpravy lidských posádek k asteroidu a na Mars.

S prvním pilotovaným letem s astronauty na palubě se ale počítá až po roce 2020. Orion po startu absolvoval úspěšně všechny kritické fáze letu, od oddělení prvního stupně nosné rakety při stoupání na oběžnou dráhu, až po otevření tří sad padáků a dosednutí do Tichého oceánu na plánovaném místě přes 400 kilometrů východně od pobřeží Mexika.

Loď je podle NASA nyní na hladině ve stabilní poloze. "Systémy vesmírného plavidla po celou misi fungovaly perfektně, včetně dvou průletů Van Allenovými radiačními pásy a horkého návratu," poznamenal americký vesmírný úřad na svém blogovém webu. Loď během 4,5 hodiny trvajícího letu dvakrát obkroužila Zemi.

Při druhém obletu pak za pomoci motoru druhého stupně rakety vystoupala do nejvyššího plánovaného bodu 5800 kilometrů. Poté se od ní v pořádku oddělil druhý stupeň rakety a servisní modul a Orion nastoupil cestu zpět k Zemi.

Při sestupu podle přístrojů vše fungovalo, včetně otevření tří sad padáků - dvou stabilizačních a poté dvou vodících, které následně vytáhly tři obří padáky, s nimiž loď jemně dosedla do vln. Orion vstoupil do zemské atmosféry rychlostí téměř 32.000 kilometrů za hodinu a jeho tepelný štít se rozpálil až na 2200 stupňů Celsia.

Pád se postupně zpomalil na přibližně 480 kilometrů za hodinu a padáky pak let zbrzdily nejprve na 160 kilometrů za hodinu a nakonec na 27 kilometrů za hodinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 5. prosince 2014 16:29 )

Držím Amíkům všechny palce

Zobrazit celou diskusi