Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Křesťanka se napila z muslimské studny: Teď ji čeká smrt

Autor: dce - 
1. prosince 2014
10:35

Už více než pět let čelí křesťanka Asia Bibi obvinění z rouhačství. Soud v Pákistánu ji odsoudil k trestu smrti, její poslední nadějí je Nejvyšší soud, který by mohl rozsudek zrušit. A co vlastně Asia udělala tak hrozného? Napila se z muslimské studny!

Ve středověku často hrozilo, že po napití ze studny člověk zemřel - většinou ale spíše kvůli choleře než kvůli náboženství. Doby se změnily - choleru už moc nepotkáte, zato vás stále čeká smrt, když se napijete z té špatné studny.

To se totiž stalo pákistánské křesťance Asie Bibi. V létě 2009 pracovala s muslimkami na poli. Ty ji poslaly k místní studni pro vodu. Asia se údajně vody napila, a to byla chyba - studna byla určená výhradně pro muslimy.

Sousedky, které Asiu zahlédly, ji hned běžely udat místnímu duchovnímu. Žena putovala k soudu, který v roce 2010 vynesl krutý rozsudek - smrt oběšením. Totéž jí soudy potvrdily i letos v říjnu - poslední naději jí tedy dává Nejvyšší soud v Pákistánu.

Už od prvních týdnů jejího uvěznění se Asie snaží pomoci nejrůznější lidé - mezi nimi i papež Benedikt XVI. nebo český europoslanec z KDU-ČSL Pavel Svoboda. Ten pro Asiu žádá milost od prezidenta. 

„Dnes se zastáváme Pákistánky Asia Bibi odsouzené na smrt a dalších obětí pákistánského zákona proti rouhání. I když Asia Bibi je křesťanka, většina obětí toho pákistánského zákona jsou překvapivě muslimové. I za jejich svobodu tady dnes bojujeme,“ přednesl podle serveru echo24.cz Svoboda.

Asii je připravena pomoci i Francie - chtějí rodině poskytnout azyl. Těm písemně poděkoval Asiin manžel. Muž žije i s pěti dětmi bídně - chrání svou identitu a za ženou absolvuje pět a půl hodiny dlouhou jízdu jednou za měsíc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alenam ( 1. prosince 2014 15:32 )

alenam ( 1. prosince 2014 15:32 )

Plácni si studený obklad na hlavu, pomatenče

alenam ( 1. prosince 2014 15:31 )

alenam ( 1. prosince 2014 15:30 )

Proč máš ten vykřičník na začátku věty?

panenka009 ( 1. prosince 2014 15:05 )

Podle fotky usuzuji že se jedná o hinduistku.

Zobrazit celou diskusi