Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pustili vraha Winkelbauera! Na svobodě s novým jménem

Autor: zr - 
29. listopadu 2014
15:14

Zabil dva lidi a dostal za to 23 let! Přestože vrah Ladislav Winkelbauer proslul jako chronický útěkář z vězení, byl po osmnácti letech propuštěn na svobodu. Podle Lidových novin, které zprávu přinesly, se nechal přejmenovat.

Soud Winkelbauera poslal v roce 1996 za dvojnásobnou vraždu za mříže na 23 let. Vězeň proslul svými útěky, ale i tak si odseděl skoro 18 let, než byl loni v únoru propuštěn na sedmiletou podmínku.

Winkelbauer si nechal změnit jméno, nyní je z něj Ladislav Novák. Musí pravidelně docházet k psychologovi a ještě stále je pod dohledem probačního úředníka. „Dělaly se tam znalecké posudky, zřejmě byl propuštěn na jejich podkladě,“ řekla Lidovým novinám mluvčí Okresního soudu v Mostě Jitka Neterdová.

Ve vězení se Winkelbauer ocitl kvůli vraždě své bývalé milenky Jolany Keyřové a vraždě svého kumpána Petra Bureše, oba dva zabil, jelikož byli svědky jeho vydírání Petra Plívy-Baslera. Obou dvou svědků se zbavil trhavinou semtex, kterou vyhodil do vzduchu auto, v kterém oba dva byli. Ivan Zerzáři, který vraha z místa výbuchu odvážel, byl uvězněn na deset měsíců za neoznámení vraždy.

Už v době soudu neměl Winkelbauer v trestném rejstříku moc volného místa - potrestán byl za nedovolené ozbrojování, padělání a pozměňování veřejných listin, poškozování cizí věci a pochopitelně také za pokus o vydírání a za vraždu.

Ve vězení nezůstal však dlouho, hned v roce 1995 uprchl při převozu od výslechu. Ručně vytvořeným klíčkem si odemkl pouta, donutil policisty, aby ho odvezli za Prahu, tam je připoutal ke stromu, sebral jim služební průkazy i zbraně a ujel. Opět byl zadržen až po 216 dnech.

Podruhé se pokusil utéct rovnou z pankrácké věznice. Se dvěma spoluvězni se dostali na střechu, odkud žádali schůzku s advokátem, po několika hodinách se vzdali a tvrdili, že nešlo o útěk, ale jen o upoutání pozornosti.

Sám Winkelbauer vinu za vraždy odmítá. Připustil nedovolené ozbrojování i falšování dokumentů, ale k vraždě se nikdy nepřiznal. Ve vězení se snažil dosáhnout obnovení svého procesu hladovkou neúspěšně.

beda888 ( 3. prosince 2014 12:59 )

Sakra to je trest za 2 zavražděné "celých" 17 let. Nedávno jsem koukal na satelitu na případ, kdy 3 mladíci zabili 18 letého kamaráda a obrali jej o 500USD. Každý z nich dostal 157 let bez možnosti předčasného propuštění. Holčina, co jej vylákala za město dostala 35 let, ale po 17 letech si může zažádat o předčasné propuštění. Nejsou tyto tresty adekvátnější?

frantaklika ( 29. listopadu 2014 21:54 )

opravdu čumím jako blázen! Celkem si na ty manévry pamatuji, když ho chytali jako zvlášť nebezpečného - všude hlídky se škorpíkama..No někdo to zase odsere- samozřejmě nevinej..jako ten kluk ve škole. Tento člověk je psychopat!

charles009 ( 29. listopadu 2014 21:09 )

Ladik bydlel dlouho v obci Drnholec na jihu Moravy... Drnholaci zbystrete

buban ( 29. listopadu 2014 19:53 )

To je ovšem alarmující informace-když je na svobodě již téměř 2 roky.

lunatic ( 29. listopadu 2014 18:50 )

Za jistých okolností by těmto lidem asi bylo lépe v tom kriminále,na doživotí.Pokud někdo "vyjde" ven po takovéto době,tak asi nebude mít zrovna lehký život ,nemá-li patřičné kontakty.Možná by našel uplatnění v těch muničních skladech ,jako znalec výbušnin,anebo bych se dal,/hovořím výhradně o sobě / na dráhu sofistikovaného nájemného vraha,pokud to člověk dělá s patřičným zaujetím,tak jde o celkem čistou práci pro jedince introvertního založení ... a když jsou konkrétní výsledky,je to nadstandartně placené-za předpokladu,že si vybíráte a tudíž nemíříte na kdejakého bezvýznamného troubu ... asi tak.

Zobrazit celou diskusi