Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Demonstranti blokují obchodní centra ve Fergusonu!

Autor: ČTK, zrk - 
29. listopadu 2014
09:45

Na protest proti rozhodnutí poroty, která odmítá obžalovat bělošského policistu - vraha neozbrojeného černošského mladíka, zablokovali demonstranti několik obchodních center. Nepokoje se šíří z Fergusonu i do další měst.

Protesty proti rozhodnutí poroty neobžalovat bělošského policistu za zastřelení neozbrojeného černošského mladíka se v americkém Fergusonu v pátek opět rozhořely.

Asi dvě stovky demonstrantů se rozhodly zablokovat tři místní velká nákupní střediska. Po po poklidných oslavách Dne díkůvzdání se přitom právě v pátek v USA naplno rozjela předvánoční nákupní horečka. Okresní policejní mluvčí oznámil, že bylo zatčeno 15 osob, které jsou obviněny mimo jiné z rušení veřejného pořádku. Protesty hlásí i další americká města.

Ve Fergusonu se demonstranti rozhodli iniciovat bojkot takzvaného Černého pátku, kdy obvykle v USA začínají velké předvánoční nákupy, aby upozornili na podstatně nižší kupní sílu černošských Američanů. Tvrdí, že v USA existuje přímá vazba mezi ekonomickou a rasovou nerovností. Blokovaná obchodní centra byla dočasně uzavřena.

Desítky lidí podobně protestovaly i v dalších amerických městech, například v New Yorku, Seattlu, Chicagu a v severní Kalifornii. V Oaklandu byla zatčena více než desítka lidí poté, co zhruba 125 demonstrantů přerušilo dopravu na železniční trati do San Franciska. Někteří z nich se řetězy připoutali k vlakům.

"Chceme, aby si dvakrát rozmysleli (kupující), než vydají jediný dolar," řekla podle agentury AP členka této iniciativy Kristiana Colonová. "Dokud budou mít životy černošských obyvatel menší cenu než materialismus, nenastane klid."

Terčem bouřlivých protestů je fergusonský policista Darren Wilson, jehož se velká porota rozhodla neobvinit v souvislosti se zastřelením osmnáctiletého Michaela Browna. Wilson na verdikt reagoval slovy, že má čisté svědomí a nemohl jednat jinak, což odsoudila Brownova matka. Wilson podle svého právníka Neila Bruntragera nehodlá pokračovat v práci ve fergusonském policejním sboru.

Wilson, který svou oběť zabil šesti ranami z pistole, před vyšetřovateli vypověděl, že ho mladík podezřelý z krádeže doutníků napadl, pral se s ním o zbraň a on se cítil v ohrožení. Podle jiných tvrzení mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává. Během protestů požadujících Wilsonovo obžalování bylo tento týden v USA zadrženo přes 600 lidí. Velká většina z nich byla do čtvrtka propuštěna.

kajenka52 ( 29. listopadu 2014 10:42 )

oni nedemonštrovali proti slabej nákupnej čiernej komunity ale aby ľudom povedali, že nech nenakupujú ale nech sa pridajú k nim. Blesk to zámerne pomrvil. Tí skandovali heslá ako: "Prestaňte nakupovať a pridajte sa k nám!"

st.rec ( 29. listopadu 2014 10:01 )

Upozorňují na podstatně nižší kupní sílu černošských spoluobčanů? Snad chtěli upozornit že černoši jsou lenoši co nechtějí do práce a vydělávat je jim cizí jako některým tady u nás.Logické bude přidávat slabším ze svého když se nenaučili žít podle 100letých pravidel a zvyklostí.

Zobrazit celou diskusi