Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kimova sestra vystupuje z bratrova stínu: Dorůstá v diktátorku?

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2014
09:00

Mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una povýšila v partajní hierarchii a získala významnou pozici ve vedení Korejské strany práce. Oznámila to dnes v Pchjongjangu státní agentura KCNA. Sedmadvacetiletá Kim Jo-čong, která s bratrem vyrůstala ve Švýcarsku, je nyní kromě Kim Čong-una jediným členem vládnoucího klanu Kimů, který se dostal do nejužšího vedení.

Kim Jo-čong byla ve zprávě agentury KCNA uvedena jako zástupkyně vedoucího jednoho z oddělení ústředního výboru všemocné Korejské strany práce. Rodina panující už v třetí generaci tak podle jihokorejských analytiků zvýšila svůj vliv na vedení Severní Koreje.

V nejužším vedení strany byla svého času i Kim Kjong-hi, sestra Kim Čong-ila, bývalého diktátora a otce nynějšího severokorejského vůdce. Když byl ale loni při čistce z vedení státu odstraněn její manžel Čang Song-tchek, považovaný do té doby za druhého nejmocnějšího muže v zemi, zmizela i ona.

Kim Jo-čong je stejně jako Kim Čong-un potomkem tanečnice Ko Jong-hui, která byla čtvrtou životní partnerkou Kim Čong-ila. Kim Jo-čong se poprvé objevila na fotografiích v médiích na 3. konferenci Korejské strany práce v roce 2010.

Oficiálně byla poprvé zmíněna 9. března 2014, kdy společně s dalšími pohlaváry doprovázela svého bratra do volební místnosti při parlamentních volbách. Tehdy byla také poprvé označena čestným titulem soudružka, což potvrdilo její vzestup v severokorejské politické hierarchii.

mememumu.. ( 27. listopadu 2014 15:11 )

chyběla jsem děcka,přeplavala jsem za trest Volhu

mememumu ( 27. listopadu 2014 14:54 )

Hele, utíkej se podívat do ledničky, máš tam agenta CIA, kokůtku.

mememumu ( 27. listopadu 2014 14:54 )

Ty jseš ale směšnej kokůtek

levandulova ( 27. listopadu 2014 13:39 )

 Vyrustaji ve Svycarsku, volaji zapadacke lekare, proc, kdyz maj tak supr zemi a vsim okolo pohrdaji? Kazou vodu, piji vino, smejdi bezpaterni, ta jejich propaganda plati jen pro jine...

tesarl. ( 27. listopadu 2014 13:35 )

Kéž brzy

Zobrazit celou diskusi