Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

»Zázračné« potravinové doplňky proti rakovině: Krutý obchod se zoufalstvím!

Řada z lidí ze zoufalství vyzkouší vše možné i nemožné proti rakovině. Nejvíc po ruce jsou potravinové doplňky, jejichž reklama hlásá až zázračné účinky. (ilustrační foto)
Řada z lidí ze zoufalství vyzkouší vše možné i nemožné proti rakovině. Nejvíc po ruce jsou potravinové doplňky, jejichž reklama hlásá až zázračné účinky. (ilustrační foto)  (Autor: Foto: Shutterstock)
Autor: Iva Dvořáková, ja - 
27. listopadu 2014
07:04

Rakovina – diagnóza, kterou si každoročně vyslechne stále více lidí. Řada z nich pak ze zoufalství vyzkouší vše možné i nemožné. Nejvíc po ruce jsou potravinové doplňky, jejichž reklama hlásá až zázračné účinky.

Jenže onkologové tvrdí, že jde hlavně o způsob, jak na lidském neštěstí snadno vydělat. Někteří pacienti prý dokonce pozastaví svoji onkologickou léčbu a »léčí« se jen těmito produkty. A to je může stát život.

Zdravá strava je nejlepší

Účinek potravinových doplňků prodávaných na internetu není nijak klinicky podložen. Odborníci proto před jejich používáním varují. Podle nich je nejúčinnějším doplňkem ke klasické léčbě obyčejná zdravá strava bohatá na vitaminy a minerály.

Tablety za tisíce, výsledek pochybný

Zázračné léky na rakovinu stojí v řádech tisíce. A přestože se nabídky na internetu plní informacemi, jak ten nebo ten produkt pomohl lépe snášet chemoterapii nebo pooperační stavy, testy to nikdy neprokázaly.

Slovo onkoložky

„Potravinové doplňky mají pouze doplňovat chybějící živiny. Je třeba si uvědomit, že neléčí samotný nádor. Skutečný dopad na chorobu má pouze léčba doporučená odborníkem. Internetem ale bohužel koluje řada mýtů. I proto vznikl specializovaný rozcestník Onkoportál.cz, který odkazuje na informace prověřené námi – onkologickými odborníky,“ tvrdí doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přípravky, jejichž vliv na léčbu rakoviny nebyl klinicky dokázán

Jedlá soda

Javorový sirup

Meruňková jádra

Vilcacoraa

Žraločí chrupavka

Urinoterapie

Živá a mrtvá voda

Žijeme déle, nemocí ale přibývá

Statistici ukázali, jak jsme na tom se zdravím. A pocity jsou smíšené. Výborné je, že podle nejnovější Statistické ročenky za rok 2013 mají nově narozené děti šanci dožít se déle než dřív. Naděje na dožití se za poslední rok u mužů zvedla ze 75 let na 75,2, u žen z 80,9 let na 81,1 tedy o dva a půl měsíce. Dlouhověkých ale ubylo.

Počet osob starších 95 let klesl z 5128 na 4649. Největšího zabijáka mezi nemocemi – nemoci oběhové soustavy – se nám daří krotit. Skolily sice 51 731 lidí, ale je to o 1315 méně než v roce 2012. Zato diabetes, který trápí každého 12. Čecha, řádí dál. S tímto onemocněním se léčilo 861 647 lidí. To je o 20 420 více než o rok dříve. Během posledního roku rychle vzrostl počet úmrtí zapříčiněných duševními poruchami (nárůst o 23 %) a počet úmrtí způsobených poruchami výživy a látkové přeměny (nárůst o 60 %).

halba ( 22. prosince 2014 05:27 )

Na rakovinu jsou nejlepší lisované pavučiny.Oproti "osvědčeným" předraženým potravinovým doplňkům je získáte zadarmo.

ianka ( 4. prosince 2014 13:22 )

Mám vyzkoušenou pouze kombinaci javorového sirupu s jedlou sodou. Z metastáz, které se objevily po odoperování mléčných žláz u naší fenky a diagnózou, že se jedná o nejagresivnější formu nádorů, jsme zkusili aplikovat na piškoty již zmíněnou léčbu. Fenka byla již starší, zemřela cca po dvou letech na sepsi, kterou náš zvěrolékař mylně považoval za rakovinu. Nechali jsme udělat rozbor a po rakovině ani památky. S novou fenkou jsme změnili i zvěrolékaře. Stejný postup zvolil i náš kamarád u manželky s karcinomem prsu a zatím s úspěchem. Existuje spousta ověřených studií, jak na rakovinu, ale to se farmaceutické lobby vážně nelíbí. Na rakovinu mi před několika lety zemřel tatínek. Vědět, co vím dnes, na chemoterapii bych ho v životě nezavezla.

hejhej ( 27. listopadu 2014 11:49 )

Rakovina u nás je jako jedna ze smrtících nemocí. Po r. 1989 se u nás začaly prodávat nekvalitní potraviny, což může být tay jeden z důvodů, špatné životní prostředí a stres, mnohdy zbytečný honbou za velkým množstvím peněz. Potravinové doplňky nejsou zázrak ani náhodou. Je nejlepší reklamy v TV vypínat, nevnímat a rovněž reklamní letáky rovnou vyhazovat. Spousta lidských zrůd,vč."léčitelů" se živí na neštěstí druhých.

truchliicii.petr.k. ( 27. listopadu 2014 07:11 )

Pekna reklama na smrtici chemo

Zobrazit celou diskusi