Za vzor jazykové kultury pro děti považuji jedině ČT :D. Podle mě je to vůbec nejúžasnější kanál České televize, profesionální ze všech stran – od dabingu animovaných i hraných seriálů až po moderátory z řad herců, kteří ukazují dětem, jak se správně mluví.

Mistři v oboru

Mezi ty bych zařadila třeba Magdalenu Reifovou (51), Jitku Molavcovou (64) a Michala Nesvadbu (57) z Kouzelné školky. A to včetně maňásků Františka, kterého mluví Tomáš Juřička (54) a Jů a Hele Oty Jiráka (65) a Jiřího Lábuse (64). Směle můžou působit jako arbitři češtiny!

Mládí vpřed

A co mě nejvíc těší a naplňuje nadějí, jsou mladí moderátoři – děti mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem. Ti si uvádějí vlastní pořady o vaření, bezpečnosti a podobně. Mají čisťounkou mluvu, naprosto perfektní. Jejich vrstevníci v nich mají obrovské vzory.

Pozor na létající předložky

Jen bych mladým moderátorům vzkázala malou pomůcku, aby jim nelétaly předložky. Milí kolegové, představte si vždycky, že skáčete do dálky a předložka je to prkno, od kterého se musíte odrazit a letět! Jinak vám moc děkuji za to, že to tak hezky děláte!

Fotogalerie
7 fotografií