Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tenhle fešák zazáří na Staromáku: Na zahradě seniora porazili vánoční strom pro Prahu!

Autor: ČTK, simao - 
23. listopadu 2014
20:27

Porazili ho a vydal se na cestu. Dřevorubci v Nespekách na Benešovsku dnes připravili strom určený pro vánoční trhy v Praze. Tenhle sedmdesátiletý fešák má 26 metrů, jde o smrk ztepilý a vyrostl na soukromém pozemku. Svou výškou začal ohrožovat nedaleký dům a mohl spadnout i na silnici!

Rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na příští sobotu, kdy strom ozáří Staroměstské náměstí a opět to bude sledovat nekonečný zástup Pražanů. I počínání dřevorubců v Nespekách si však dnes nenechal ujít dav zvědavců. A že šlo o náročnou operaci. Strom připevněný k ramenu obřího jeřábu byl pokácen dopoledne. Proti původnímu plánu se ale jeho úprava, nakládání na tahač i převoz značně zpozdily. Na místo určení tak dorazil až kolem sedmé hodiny večerní.

Majitel vyrazí na Staromák: Kvůli stromu i polévce

„Právník mě upozorňoval, že je to na mém pozemku a můj strom, a kdyby se někomu něco stalo, tak to všechno hradím. Z takové naivní hrdosti, že na Staroměstském náměstí bude můj strom, jsem to obětoval,“ vysvětloval majitel Miloslav Chum (83), který bydlí v Praze a dům v Nespekách využívá pro rekreaci.

Důchodce žije sám a na Štědrý den chodí na Staroměstské náměstí na rybí polévku. Zamíří tam i letos, i když tentokrát s trochu jiným pocitem. „Samozřejmě budu nepřetržitě koukat na to, co bylo moje, a už není,“ řekl novinářům senior. Stáří stromu odhadl na 90 let. Podle letokruhů je to však méně – 72 let.

Smrk pokácel mistr republiky

Kácení smrku, který byl vybrán ze 17 tipů z celé země, se podobně jako v minulosti ujal mistr republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Spolu s kolegou použili historickou pilu československé výroby z roku 1962. „Délka lišty je 80 centimetrů, budeme se s tím muset trošičku popasovat,“ poznamenal Vorlíček krátce předtím, než se motorová pila poprvé zakousla do stromu majestátně se tyčícího nad hlavní silnicí v obci.

Loňský vánoční strom pocházel z parku v Ratajích nad Sázavou na Kutnohorsku. „Pro obec je to velká čest mít strom na vánočních trzích,“ řekl ČTK starosta Nespek Michal Tyrner.

Pečlivě ukotvený

Strom, zkrácený na potřebnou délku 22 metrů, dnes absolvoval jen cestu do areálu v Modleticích u Prahy, na Staroměstské náměstí bude pokračovat v noci na úterý. „Bude se projíždět Pařížskou ulicí a musejí být vyklizena všechna auta,“ uvedla mluvčí vánočních trhů Hana Tietze.

Těžká technika ho usadí do dvoumetrové kotvicí jámy, takže nakonec bude vysoký 20 metrů. Ukotven by měl být dostatečně i pomocí ocelových lan, aby se neopakovala situace z roku 2003, kdy pětadvacetimetrový smrk spadl na lidi a pět jich zranil. Po usazení se smrk začne zdobit, rozsvícen však bude až s oficiálním zahájením trhů v sobotu v podvečer.

Video Vánoce 2013: Šafránková rozsvítila strom na Staromáku! - Blesk - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jity ( 24. listopadu 2014 12:31 )

I těch pár umorousaných korun by dědulovi záviděli. To jsou mi problémy.

jity ( 24. listopadu 2014 11:23 )

Nikde snad nikdo nepíše, že by ho pražáci nechali pokácet proti vůli důchodce. Ale proč by nemohl po něm zamáčknout slzu, já bych ho také obrečela, kdybych ho musela nechat porazit o to přece nejde. Zřejmě ho pán sám nabídl, to je snad jasné o tom se nemusíme vůbec dohadovat.

jity ( 24. listopadu 2014 10:12 )

Na co by potřeboval dříví když žije v Praze a toto měl jen jako letní sídlo. Nebo myslíš, že děda ve svých letech je takový júra aby dokázal sám ten strom zpracovat? Asi měl k němu také vztah když ho obrečel, ale co měl dělat když už byl pro okolí nebezpečný.

Shelby16 ( 24. listopadu 2014 09:19 )

ty taky budeš jednou dědek, kreténe !

Shelby16 ( 24. listopadu 2014 09:18 )

Nikde nepíšou, jestli dědovi Prážáci za ten ohromný strom zaplatili ?! Kdyby si ho nechal pořezat, tak by měl dříví na 10 let !

Zobrazit celou diskusi