Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nezvykle teplé počasí: Mráz přijde až před Vánoci!

Letošní podzim je nezvykle teplý. Můžeme se těšit na bílé Vánoce, nebo budou svátky na blátě?
Letošní podzim je nezvykle teplý. Můžeme se těšit na bílé Vánoce, nebo budou svátky na blátě?  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský, archiv Blesku)
Autor: ČTK, haj - 
22. listopadu 2014
15:25

Jaké počasí nás čeká na Vánoce? Zatím to vůbec není jisté. Celý prosinec by podle meteorologů mělo být poměrně teplo. Ochladit se ale má právě těsně před vánočními svátky. Můžeme se tedy těšit na bílé Vánoce?

Až do 21. prosince očekávají meteorologové teplotně nadprůměrné až průměrné počasí. Pod nulu by se měla minima dostat až krátce před Vánoci. 

Nejteplejší bude týden od 24. listopadu. Jenže postupně se bude ochlazovat. Průměrné týdenní maximální teploty se budou pohybovat zpočátku kolem šesti stupňů Celsia. Později rtuť teploměru klesne na hodnoty kolem dvou stupňů. V posledním předvánočním týdnu čekejte i minus jeden stupeň Celsia.

Prosincové srážky budou spíše průměrné a podprůměrné. Relativně nejvíc srážek by mohlo spadnout v prvním a posledním týdnu měsíce. Naopak nejméně bude pršet v týdnu od 8. do 14. prosince.

Teplotní rekordy

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek listopadu a první dvě třetiny prosince je podle meteorologů 0,2 stupně Celsia. Největší teplo v tomto období bylo v roce 2006 s průměrem 4,5 stupně. Nejchladněji bylo v roce 1969, kdy průměr činil minus 5,3 stupně Celsia.

Srážek v období od 24. listopadu do 21. prosince spadlo průměrně mezi 34 až 48 milimetry. Nejméně napršelo v roce 1953, a to pouhé čtyři milimetry, naopak nejvíce v roce 1974 s úhrnem 82 milimetrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekna.potvora ( 22. listopadu 2014 22:47 )

hm, to má byť arktická zima čo predpovedali nedávno?

lunatic ( 22. listopadu 2014 15:40 )

Nadpis je poněkud nepřesný - záleží to přeci i na tom,kde bude jedinec,který takovou větu vyřkne,ne? Mohou být např.i slunečné ,anebo samozřejmě zamřížované,s popruhy=na posteli záchytky,anebo v Bohnicích,atd.

Zobrazit celou diskusi