Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejstarší nosorožec v Česku a okolí slavil: Zambě je už 44 let!

Autor: uá - 
23. listopadu 2014
08:15

Úctyhodné už 44. narozeniny (u člověka asi 85) oslavila v ústecké zoo samice nosorožce tuponosého Zamba.

Je nejstarším nosorožcem v českých a slovenských zoo a zároveň posledním žijícím z těch, které do Česka dovezl legendární Josef Vágner. Pracovníci zoo pro Zambu nachystali dort nazdobený jejím oblíbeným ovocem – kiwi, banánem, pomerančem, ananasem a hroznovým vínem. „Gratulanty, mezi nimiž byli i školáci, přijala ale Zamba v ubikaci. Venku už je na ni totiž příliš chladno,“ řekla mluvčí zoo Markéta Novotná.

Zamba přicestovala do Ústí před 34 lety společně se samicí Sašou přímo z Afriky. Krátce nato se k nim připojil i samec Dan. Od roku 2008 žije Zamba, patřící s orangutanem Ferdou k nejstarším obyvatelům zoo, osamoceně. Její parťáci Saša a Dan uhynuli stářím krátce po sobě.

Přišla o roh, byl těžký

Nosorožci mají dva rohy, dolní může být dlouhý dokonce až metr. Kvůli nim se stávají oběťmi pytláků, kteří je zabíjejí, protože věří v zázračné léčivé účinky moučky z rozdrcených rohů. Mohutným rohem se donedávna chlubila i Zamba. Letos na jaře jí ho ale ošetřovatelé zkrátili. Byl už na ni těžký a překážel jí při žraní.

naidka ( 23. listopadu 2014 11:19 )

To řekni těm dětem, které jí přišly popřát a namalovaly jí hezké obrázky.

maryfox ( 23. listopadu 2014 10:02 )

Chudák Zamba, žít vkleci, kde se snad nemůže ani otočit, hrůza.Lidé jsou odporní.Není to důvod k oslavě, spíš k slzám, takhle chudáka nádherné zvíře mučit.FUJ!!!

Zobrazit celou diskusi