Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bez peněz pro hypotéku nelez: Od roku 2015 vám na nemovitost nepůjčí celou částku!

Už od příštího roku tak nebude možné, aby si lidé vzali hypotéku na celou cenu nemovitosti.
Už od příštího roku tak nebude možné, aby si lidé vzali hypotéku na celou cenu nemovitosti.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Marta Prokešová - 
23. listopadu 2014
21:12

Bez peněz pro hypotéku nelez! Takové opatření plánuje Česká národní banka. Už od příštího roku tak nebude možné, aby si lidé vzali hypotéku na celou cenu nemovitosti.

Centrální banka chce stoprocentní hypotéky zrušit z obavy, aby nenastal úvěrový boom, který zhruba před sedmi lety rozpoutal hypoteční krizi v USA a následně i finanční krizi také v Evropě. Pokud je totiž snadné si půjčit na celý byt či dům, roste poptávka a ceny nemovitostí se rychle zvyšují. Jenže pak může bublina splasknout: Lidé přestanou splácet hypotéky, bankám zůstanou nemovitosti s nižší hodnotou, než je dluh.

Vyšší úrok

V Česku zatím podle Hospodářských novin nejsou tak vysoké hypotéky časté. Hypoték nad 90 a víc procent hodnoty nemovitosti je jen 15 procent. Je to dáno i tím, že stoprocentní hypotéku sice nabízí většina hypotečních bank, ale klient musí přistoupit na vyšší úročení o 1 až 1,5 procenta.

To se ale může podle ekonomů změnit. Trh s nemovitostmi se totiž v poslední době rozhýbal, ceny domů rostou už rok a byty by podle odhadů měly letos zdražit o několik procent. Podobné opatření, jaké chystá ČNB, už funguje například ve Švédsku, kde si lze vzít hypotéku jen do výše 85 % hodnoty nemovitosti.

Jít jinam?

Kde bude v Česku »hypoteční strop«, zatím není jasné. „Banky třeba nebudou moci poskytnout žádnou novou hypotéku, která bude pokrývat více než například 85 procent hodnoty nemovitosti,“ řekl ředitel samostatného odboru finanční stability ČNB Jan Frait pro HN. Pak by na byt za milion dostal člověk maximálně hypotéku na 850 tisíc. Podle ekonomů je třeba zajistit, aby si lidé nemohli chybějící peníze půjčovat například od různých splátkových firem.

abzk ( 24. listopadu 2014 23:26 )

Například: Wüstenrot hypoteční banka, Československá obchodní banka, Komerční banka, Oberbank AG, Komerční banka. Teda pokud tím obyčejným člověkem nemyslíš socku na dávkách.

aranka.erbova ( 24. listopadu 2014 10:33 )

Která banka,dá dnes obyčejnému člověku 100% hypotéku??? To je zas vylhaný článek až do pr.....

nojasne ( 24. listopadu 2014 00:13 )

Tak, tak, pojďme převézt bankéře, budeme bydlet pod mostem.

ninunka ( 23. listopadu 2014 22:43 )

jen ať si ty svoje hypošky banky nechají- vykrmovat bankéře- tůdle!!!

lunatic ( 23. listopadu 2014 21:34 )

Dovolím si k tomu dodat pragmatický "postřeh" ;i když disponujete hotovostí,tak si raději půjčte u bank ... a takový úvěr při sjednávání výhodně pojistěte ;vím,řeknete si,že je to nevýhodné - inu ,jak a kdy! V dnešní,nejisté době Vás dejme tomu přepadne a usmrtí narkoman-majetek,aktiva zůstane dědicům ... a to i když jste dejme tomu zaplatili pouze 2 splátky-takže za málo peněz rodina získala hodně ...a jediný,kdo by plakal by byli akcionáři pojišťovny,ne? Kdežto-když koupíte nemovitost za své=hotově,tak vlastně zbohatli - ovšem výlučně svým přičiněním ... a to věru není žádná "věda"

Zobrazit celou diskusi