Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněhová kalamita v USA: Sníh se nahrnul lidem i do obýváků!

Autor: mb, haj - 
22. listopadu 2014
17:07

Severovýchod Spojených států právě prožívá doslova bílé peklo. Buffalo (a okolí) ve státě New York „pohřbily“ mohutné sněhové srážky. Lidé mají sníh až v obýváku, některým se zřítily střechy a teď jim hrozí záplavy. Jen ve čtvrtek napadlo 90 centimetrů sněhu a celková pokrývka je vysoká kolem 2,5 metru.

Během včerejška srážky konečně ustaly. Jenže Buffalo a okolí stále nemá vyhráno. Může totiž přijít další nebezpečí – déšť a a teploty dosahující až 15 stupňů. Takové počasí by způsobilo tání a regionu by hrozily záplavy.

Západní část státu New York, zvlášť kolem Buffala, nadále zůstává zcela ochromena. Bílé dopuštění stálo nejméně 12 lidí život. Většina podlehla dlouhodobému vystavení chladnému počasí. Jednou z obětí byl muž, kterého nebylo přes závěje možné nijak dopravit s infarktem do do nemocnice.

Pod tíhou čepic se prolamovaly střechy, zejména u montovaných domků. Z nich již záchranáři evakuovali přes 50 lidí, stejně tak zachránili asi 180 obyvatel domova pro seniory, jehož stropy se začaly pod tíhou sněhu vydouvat.

Omezená doprava

Doprava v okolí Buffala byla zcela byla paralyzována, řada silnic byla uzavřena. Družstvo basketbalistek z univerzity v Niagaře kupříkladu zůstalo trčet celých 26 hodin uvězněno v zapadaném autobusu na dálnici!

Úřady doporučují nevyjíždět na zledovatělé silnice, které jsou navíc ucpané kolonami aut. Omezení dopravy také komplikuje dovoz potravin, některým tamějším obchodům tak dochází základní suroviny, jako např. chléb či mléko.

Proč došlo ke kalamitě právě v Buffalu a okolí? Může za to tzv. Lake Effect, který je typický pro oblast Velkých jezer. Studený vítr se smísí s vodní párou z jezer a v atmosféře se zformují mračna. V případě prudkého ochlazení se pak může z těžkých mraků vysypat naprosto extrémní množství sněhu.

negomba ( 23. listopadu 2014 01:09 )

Před několika dny se psalo, že se tu čeká zima z roku 2006, kruté mrazy atd., a ejhle, spadlo to u největších řvounů co si myslí, že všecko půjde podle nich..

aranka.erbova ( 22. listopadu 2014 19:02 )

třeba mají u Chicaga taky nějakej zapomenutý stát New York

annakarenina ( 22. listopadu 2014 18:26 )

V soucasne dobe frci vsechno obracene.

Zobrazit celou diskusi