Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejen vejce pro Zemana: Živý řetěz a koncert v centru Prahy! Podívejte se

Autor: simao, ČTK - 
17. listopadu 2014
21:05

Vypískaný Miloš Zeman, který dostal červenou kartu. Výročí 17. listopadu 1989 dnes mělo jasného hlavního "hrdinu". Vedle toho se však vzpomínalo samozřejmě i na revoluci. V centru Prahy tak došlo i na oslavu svobody - stovky lidí vytvořily živý řetěz, tisícovky jich pak dorazily na koncert na Václavské náměstí.

Vzpomínkou na oběti komunismu se dnes po setmění na Národní třídě v Praze stal živý světelný řetěz. Sešlo se zde několik stovek lidí, kteří zapálili svíčky, položili je na chodník a v pět hodin se na pár minut chytili za ruce.

Akce začala na ulici v místech, kde byla přesně před 25 lety tvrdě potlačena studentská demonstrace. Lidé stáli až na most Legií. "Oslavujeme svobodu. Myslíme si, že to stojí za to oslavovat, dnes 25 let po návratu demokracie. Akce se svíčkami není hlučná, je tichá, ale lidé si z ní odnášejí hluboký vjem i právě, když se propojí," řekl ČTK pořadatel Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz.

Propojeni byli prý i na dálku, stejná akce se pořádala také třeba v New Yorku, Paříži a dalších městech. Po Národní třídě, která se dnes stala centrem oslav sametové revoluce, proudily i večer stále stovky lidí. Ani tady však nechyběla petice proti postojům současného prezidenta Miloše Zemana.

David Koller se pustil do Zemana

"To, co bylo před listopadem, znamenalo hrůzu a strach. A je odporný, že máme takového prezidenta, který evidentně buď má totální stařeckou a alkoholovou demenci, anebo je napojenej na Rusy, protože jinak to není možný," uvedl muzikant David Koller, který se připojil k živému řetězu.

Koller a další hudebníci pak byli taháky pro koncert na Václavském náměstí. Akci "Znovu 89" zahájil Michal Prokop se skupinou Framus 5 a hity jako Kolej Yesterday. Kromě něj se na line-upu akce objevili třeba Jiří Suchý, Michael Kocáb, Vladimír Merta, Jaroslav Hutka, Lenka Dusilová, Dan Bárta a Aneta Langerová.

Koller prezidenta opět nešetřil. Označoval ho "soudruh Zeman" a z pódia lidem říkal: "Zajímalo by mě, zda se někdo bude zabývat otázkou, co to byl ten Prognostický ústav, když z něho vzešel soudruh Zeman, zloděj Václav Klaus a pan Daniel Kroupa, z nichž všech se stali předsedové politických stran." Poukázal tak na to, že se exprezident Klaus a současná hlava státu Zeman sešli za komunistů právě v "prognosťáku".

Video Nezapomněli jsme! Na místech, kde VB prolila krev, lidé zapalují svíčky - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Čtyři tisícovky lidí

Moderátorské role při akci Znovu 89 ujali Lucie Výborná a Michal Horáček. Koncert zorganizoval Český rozhlas, před pódium obrácené směrem k Národnímu muzeu dorazilo podle prvotních odhadů přes 4000 lidí. Ani tady však nechyběla skupina mladých lidí protestujících proti prezidentovi Zemanovi. "Svatý Václave, vyžeň Zemana!" hlásal jeden z transparentů na pražském Václaváku.

zabibol ( 18. listopadu 2014 11:09 )

Věčně opilé a blábolící nesmysly individium. Prezident????Bolševický kašpar a lenoch.

evolucius ( 18. listopadu 2014 03:07 )

 Zeman je jasnym dukazem toho,ze vetsina se muze take mylit...

evolucius ( 18. listopadu 2014 02:37 )

 Tady by nekdo nemel hlavne zapominat ze Koller neni hlava statu,ale hudebnik a kazdemu muze byt putna jestli chlemta nebo snupal nejakou sracku...a to je ten prusvih,ze tu nejsou lidi ochotny pochopit ten rozdil...Ze prezident by nemel byt hovado zle, a zlomyslne zesmesnovat nasi zem napric evropou a svetem...to je nahovno...

evolucius ( 18. listopadu 2014 01:31 )

 Moje rec...divna parta,ten prognostak...tam budou nejaky zavazky z minulosti...Kremelske piti vodky...nebo mu ruplo v kotrbe, vylite...

luder ( 18. listopadu 2014 01:26 )

Jednoznačně vyhrál Zeman i kdyby třeba metaly kozelce. To bude pro příští volbu prezidenta nevídaná podpora!

Zobrazit celou diskusi