Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Islámský kat John byl prý zraněn! Teroristé ale popravují dál

Autor: ČTK, lm - 
16. listopadu 2014
10:33

Jeden z nejhledanějších teroristů světa, obviňovaný z chladnokrevného zavraždění dvou britských a dvou amerických rukojmích zadržovaných Islámským státem, byl pravděpodobně zraněn při americkém leteckém útoku v Iráku.

Britské ministerstvo zahraničí prý obdrželo zprávy o zranění teroristy, který je zřejmě britského původu a bývá označován jako John, nemůže je ale potvrdit. Nálet se uskutečnil před týdnem a mířil na západoirácké město Kajm, které leží na hranici se Sýrií.

Podle listu Mail On Sunday byl terorista zraněn, když se účastnil schůzky velitelů Islámského státu, a byl rychle převezen do nemocnice. Nálet na bunkr v Kajmu zabil asi deset velitelů IS a dalších 40 zranil.

List Mail On Sunday napsal, že terorista John, který na videozáznamech zachycujících podříznutí rukojmích mluví s britským přízvukem, utrpěl zranění při stejném leteckém útoku, při němž byl zraněn také vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí. O něm se původně spekulovalo, že při náletu zahynul.

Brit, který na videonahrávkách vystupuje s obličejem zakrytým maskou, je podle předpokladů odpovědný za vraždu britských humanitárních pracovníků Davida Hainese a Alana Henninga a amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa.

List Mail On Sunday se ve svém článku odvolává na zdravotní sestru, která ošetřovala některé osoby zraněné při americkém náletu. Na jednoho z nich přitom poukazovala jako na "toho, kdo zavraždil novináře". Zranění byli údajně později převezeni do syrské bašty Islámského státu, města Rakka.

Islámský stát popravuje dál

Radikálové z organizace IS údajně usmrtili dalšího rukojmího, šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga. Podle agentury AFP jeho zabití opět natočili na video stejně jako u předchozích obětí, amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Britů Alana Henninga a Davida Hainese.

Na šestnáctiminutovém záznamu, který byl umístěn na komunikační sítě, je zachycen muž v černém stojící před hlavou o níž tvrdí, že se jedná právě o Američana. Zda je to skutečně Kassig, zatím nebylo možné nezávisle ověřit. Video rovněž obsahuje údajnou hromadou popravu zajatých syrských vojáků.

Islamisté už na konci září pohrozili, že Kassig, který v zajetí údajně konvertoval k islámu a přijal jméno Abdar Rahmán, je dalším na řadě. Kassigovi rodiče následně zveřejnili dopis, který jim jejich syn napsal ze zajetí. Vyjádřil v něm obavy ze synovy brzké smrti.

ninunka ( 16. listopadu 2014 20:35 )

sars ( 16. listopadu 2014 19:53 )

 Sekáč John celebrita, ta familiernost od redakce fakt není na miste, Obřezanýprasemelezposledniho, , to zni líp ne?

davejpozor ( 16. listopadu 2014 18:38 )

Nebyl to novinar, ale humanitarni pracovnik (byvaly americky vojak), Pleskouni.

berlin71 ( 16. listopadu 2014 18:34 )

abcd.adbc ty kun.do jedna co jak se ma ta tv oje roz.mr.dana dira poje.bal te vcera ten tvuj bu.zik fotr ? Zase tu kvicis jako muj klon? Aby te sezrala tebi i celou tvoji rodinu EBOLA. Chciplotino bez se vy.srat smrdis az sem ty pro.prdena transko . Co mas na sobe silonky a podprdu? Ty silonkarko uchylna chtela bys sis pohonit curaka ale nemuzes nebo ty ani nemas koko.ta ale jen skvarku . Ty silonkarko

dana1144 ( 16. listopadu 2014 13:56 )

Kéž by tomu vrahovi, co podřezává rukojmí ty pracky upadly u samého ramene a nemohl se na..rát.

Zobrazit celou diskusi