Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tři mrtví horníci v karvinském dole: Zabila je mohutná exploze

Autor: ČTK, shp - 
14. listopadu 2014
14:53

Rodiny dvanácti horníků, kteří pracovali v dole Karviná, trnuly strachy. Došlo v něm totiž k dramatickému výbuchu. Podle policie zemřeli v dole tři lidé, dalších devět je zraněno. Výbuch byl tak silný, že dosáhl 3,5 stupně Richterovy škály. Otřesy byly slyšet až v Ostravě.

V dole Karviná nastal dnes před polednem silný otřes. Na místě pracovalo 12 horníků, 3 z nich zemřeli a 9 jich je zraněno. Muži, kteří utrpěli zranění, nejsou v ohrožení života.

Po otřesu zůstali v dole mrtví horníci. Policejní mluvčí Zlatuše Viačková řekla, že podle údajů, které má policie k dispozici, jsou mrtví tři lidé. Podle severu Aktuálně.cz jde o dva Čechy a jednoho Poláka. Na místě zasahovali báňští záchranáři.

„Slyšel jsem výbuch, pak už nic,“ popsal situaci v dole TV Prima jeden z horníků, který měl to štěstí a explozi přežil. Kvůli zraněním musel být hospitalizován.

Horníci pracovali v hloubce 550 metrů v lokalitě ČSA. Otřes nastal v 11:44, když se rozšiřovala prorážka. „Více informací k události a možným dopadům na zdraví našich zaměstnanců teď nedokážeme poskytnout,“ uvedl mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt.

Epicentrum dnešního otřesu v Dole Karviná bylo v hloubce kolem 900 až 1000 metrů, otřes měl sílu 3,5 Richterovy stupnice. Řekl to Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „Na tamní poměry to byl hodně silný otřes. Zaznamenali jsme řadu hlášení. Nejvzdálenější z ostravského obvodu Ostrava-Jih,“ uvedl.

Dodal, že jej zaznamenali i obyvatelé Havířova či Orlové. Podle něj lidé hlásili, že se hýbe nábytek či pokojové rostliny.

Otřes v dole byl tak silný, že ho zaznamenaly i seismografy. Otřes v dole byl tak silný, že ho zaznamenaly i seismografy. | Český geofyzikální ústav

V provozech OKD letos zemřelo pět lidí. Šestačtyřicetiletý horník zahynul 21. května v podzemí Dolu Karviná v Orlové, při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zemřel v noci 5. dubna jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně lana důlního zařízení.

Ve čtvrtek 27. března zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM, našli ho mrtvého pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů.

V srpnu zahynul v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku šestačtyřicetiletý horník. Loni zahynuli v OKD dva lidé, báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.

9rot6 ( 15. listopadu 2014 07:13 )

Klasická zpráva,kdy novinář neví o čem píše,nejdřív mohutná exploze o síle 3,5 stupně Richterovy stupnice a o kousek níže se mluví o horském otřesu o té samé intenzitě,tak že pisatel byl zřejmě odborník na klasické zprávy pro Blesk ve stylu senzace!

calexandra ( 14. listopadu 2014 21:48 )

Je mi te lito...ubozacku zakomplexovany

calexandra ( 14. listopadu 2014 20:16 )

Zato ty zrejme ano vid...vzhledem k tvym dvema inteligentnim prispevkum

tigrusenko ( 14. listopadu 2014 18:35 )

Ty tomu tak rozumíš, ty huso!

tigrusenko ( 14. listopadu 2014 18:35 )

Do pecek tě asi nakopu!

Zobrazit celou diskusi