Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Grázl z BMW, který zabil Marušku: U soudu se klepal strachy! Jaký dostane trest?

Autor: simao, ČTK, sch - 
14. listopadu 2014
07:23

Za volantem bavoráku se vřítil do ulice na pražském Smíchově, patrně pod vlivem alkoholu nezvládl řízení a vrazil do zastávky MHD. Maruška (†21) v tu chvíli měla smůlu, že čekala na autobus. Marek P. ji zabil, nyní stanul před soudem. Pil před jízdou? Slavit měl narozeniny, přitížit mu mohla výpověď barmana i kamerový záznam z baru...

Grázl z BMW u soudu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
14. 11. 2014
Video  
Video se připravuje ...
14. 11. 2014

Soudní líčení bylo odročeno na pátek 5. prosince. Měl by padnout rozsudek! Budou probíhat další výslechy svědků.

11:13
14. 11. 2014

Marek P. požádal o propuštění z vazby, záruku za něj dal jeho otec, který sehnal peníze na případnou kauci. O vazbě se však rozhodne v neveřejném jednání.

14. 11. 2014

"Vážení příbuzní, je mi upřímně líto, co se té noci stalo, jsem zdrcen, špatně se s tím srovnávám a nedokážu si představit, jaké to pro vás musí být. Rád bych v budoucnu poskytl výpomoc, jsem schopen udělat vše, co je v mých silách. Přijměte mou omluvu, promiňte a zkuste mi odpustit,"

uvedl Marek P. v dopise, který sepsal ve vazbě.

14. 11. 2014

U soudu se četl i výčet přestupků, které Marek P. jako řidič udělal. Je toho pěkná řádka. Celkem 11 záznamů o přestupcích, týkajících se jízdy pod vlivem alkoholu, rychlosti... V roce 2011 přišel Marek P. o řidičák, bylo to pro ohrožení jiného řidiče při předjíždění, řízení bez osvětlení, telefonování za volantem. Podal stížnost, ta však byla zamítnuta. V lednu 2013 dostal řidičák zpátky. Marek P. byl ve zkušební době do dubna 2015. Přesto se dopustil dalších přestupků - rozbití výlohy, poškrábání cizího auta...

11:05
14. 11. 2014

Čte se ze spisu: Příčinou smrti Marušky byl úrazový šok. Smrt nastala v přímé souvislosti s dopravní nehodou, lze usuzovat, že Maruška zemřela krátce po způsobeném zranění.

 

Na žádost advokátky Marka P. se přečetlo i to, že řidič po 16 hodinách neměl v moči omamné látky ani alkohol.

14. 11. 2014

Podle znaleckého posudku z dopravy by Marek P. ubrzdil, kdyby jel 50 km/h. Hlavní příčinou bylo nezvládnutí řízeného vozdila, které navíc nemělo kola podle technického průkazu, ale širší.

11:03
14. 11. 2014

"Možná to byla hudba, občas jezdím s hudbou nahlas,"

uvedl Marek P. k údajně hlasité jízdě.

11:01
14. 11. 2014

"Ten zvuk upoutal moji pozornost," pokračuje další svědek. "Viděl jsem ho až v momentě, kdy srážel to označení. Jel tak, jak neměl. Řidič byl rozrušen, vzlykal, ale k delší konverzaci nedošlo," uvedl svědek. Marek P. podle něj ze sebe vydával jen citoslovce. Nějaký muž prý řidiče upozorňoval, že jeho auto kouří, že by mohlo bouchnout. A odvedl řidiče k chodníku. "Nesledoval jsem ho, pak jsem jen viděl, jak zmizel v parku."

14. 11. 2014

Svědkyně - slečna Helena - popisuje, co viděla v osudný den na zastávce.

"Čekala jsem na autobus. Stála jsem hned vedle budky, kde byla jedna slečna zpočátku, která si sedla dovnitř. Po chvíli přišli dva lidé, jeden mladý kluk a slečna Maruška. Čekali jsme na bus než přijede, pamatuju si, jak jsem z dálky slyšela strašný hukot hlasitého auta," vzpomíná svědkyně.

"Auto k nám směřovalo ve velké rychlosti, uskočila jsem opodál a pak jsem jenom viděla, jak auto zastavilo uprostřed křižovatky. Byla jsem v šoku, koukala jsem, co se stalo, ani jsem nevěděla, že je někdo zraněný. Po chvíli mi došlo, že u zastávky byly další dvě holky."

Šla se tam podívat, první slečna seděla u Marušky, snažila se jí dát první pomoc. Svědkyně Helena zavolala záchranku. Ještě jednou se pak vrátila k údajně zběsilé jízdě Marka P.

"Byl slyšet hvizd pneumatik, tůrování motoru. Auto jelo hrozně rychle. Věděla jsem, že když nepřibrzdí, tak to někam napere. Bylo vidět, že se auto naklání,"

uvedla svědkyně. Marek P. tvrdil, že auto "netůroval".

14. 11. 2014

Výpověď dalšího svědka - barmana

Účet v restauraci byl založen kolem 23. hodiny. Podle barmana Marek P. často držel sklenici s alkoholem. Viděl na stole ležet tři lajny patrně kokainu, ale neviděl, že by to Marek P. a kamarádi šňupali. Ze začátku jich bylo osm, později čtyři. Obsluhoval je asi do tří do rána. Marek P. při jeho výpovědi nesouhlasně kroutí hlavou.

10:46
14. 11. 2014

"Jestli ze mě byl cítit alkohol, tak z piva. A hlavně ze zastávky, často tam jsou bezdomovci, kteří popíjí alkohol. Je možné, že jsem se zamotal, byl jsem dezorientovaný,"

komentuje policistovu výpověď Marek P.

14. 11. 2014

Výpověd policisty

"Obžalovaného jsem viděl, byli jsme voláni, že se v ulici Plzeňská opilý muž se psem dobývá do jednoho domu. Jeli jsme po ulici Plzeňská, kolem Klamovky. Na zemi jsme spatřili ležícího muže se psem. Na místě nám řekl, že slavil narozeniny a že asi usnul. Probudili jsme ho, neviděli jsme důvody, proč bychom ho omezovali. Prý půjde domů, jestli má klíče. Tvrdil, že je ztratil, ale má náhradní," uvedl pražský policista. V jakém byl Marek P. stavu?

"Opilý, on sám nám to potvrdil. Špatně koordinoval pohyby, byl z něho cítit alkohol. Nešlo rozhodně o unaveného člověka, který tam jen usnul,"

dodal policista. Hlídka netušila, že chce Marek P. řídit. Dechovou zkoušku nedělali, muž potvrdil, že pil a bylo to z něj cítit.

14. 11. 2014

Marek P. tvrdí, že dopis rodičům napsal. "Předal jsem ho vám, ať ho pošlete co nejdříve," poukazuje na svou advokátku. "Napsal jsem ho ve vazební věznici."

10:45
14. 11. 2014

Soudkyně se ptá, zda Marek P. zná svědky osobně. "Barmana, třikrát jsme se viděli," říká obviněný. "Je mi to nesmírně líto, dal bych cokoliv za to, aby to dopadlo jinak. Chápu vážnost situace. Nedokážu si představit, že by se něco takového stalo mně nebo mým kamarádům," kaje se Marek P.

14. 11. 2014

Marek P. se dnes k soudu vyfiknul. Má značkové boty (La Coste), béžové kalhoty, černou košili. Popírá, že by někomu volal, že rozbil auto. "Měl jsem vybitý telefon, nikomu jsem nevolal, je to nesmysl," tvrdí Marek P.

10:35
14. 11. 2014

Proč se policii nepřihlásil dřív? "Byl jsem pořádku v šoku," tvrdí Marek P. Jeden ze svědků však již na místě činu upozornil, že se řidič zajímal jenom o své rozbité auto.

14. 11. 2014

V autě Marka P. našli i zlatnickou váhu se stopami kokainu. "Nebyla moje, asi někoho, kdo si jí tam zapomněl," tvrdí "grázl z BMW". "Zapomněli si ji tam někteří kamarádi, kterým jsem půjčoval auto. Konzumentem jsem byl občas. Ne často," pokračuje v přesvědčování soudu...

14. 11. 2014

Podle obžaloby ještě po čtvrté hodině ranní někde podnapilý kopal do dveří. Marek P.: "Spal jsem, mohlo se stát, že jsem byl dezorientovaný. Podnapilý jsem nebyl," tvrdí. "Takže policisté lžou?," zeptala se obviněného soudkyně.

10:27
14. 11. 2014

Co dělal po nehodě? "Běžel jsem ke kamarádce na Vypichu, kde jsem zabouchal. 3 hodiny jsem brečel. Po probuzeni jsem věděl, ze musím jít na policii. Pak jsem šel za kamarády na Chodov, kde jsem nechal psa, pak za advokátkou," uvedl Marek P. Na Chodově byl do 19. hodiny.

10:26
14. 11. 2014

"Přišel muž ze zastávky, že je tam mrtvá dívka. V tu chvíli se mi zhroutil svět. Protože ani on nezůstal, myslel jsem, ze ani já nemůžu pomoci. Podvědomě jsem se chtěl jít podívat. Ale při představě, že tam leží mrtvý člověk, jsem to nedokázal, zbaběle jsem utek," 

dodal Marek P.

14. 11. 2014

"Bylo to velice rychlé, dostal jsem se na chodník, přišel obrovský náraz, auto začalo kouřit, vylétly airbagy. Nezaregistroval jsem, že bych někoho srazil. Snažil jsem se dostat ven, bál jsem se, že auto vybouchne. Vzal jsem psa, odběhl jsem do bezpečné vzdálenosti,"

líčil Marek P.

14. 11. 2014

"Kamarádi pili nealko, piva a vodku, tu jsem nechtěl, byl jsem po tréninku, druhý den jsem měl také trénink. Rozloučil jsem se a šel jsem domů. Šel jsem pěšky, cestou, kterou chodím se psem. Klíče od bytu jsem si zapomněl v autě, tak jsem šel na tramvaj, abych se vrátil. Ta nejela, tak jsem usnul, byl jsem dezorientovaný a ospalý. Kontrolovali mě policisté, pak jsem nastoupil do tramvaje a jel pro klíče. Řekl jsem si, že ten kousek pojedu autem, jel jsem po Andělu, v zatáčce mi skočil pes na sedačku spolujezdce, odstrčil jsem ho, na chvílí jsem přestal dávat pozor,"

dostal se Marek P. k osudovému okamžiku.

10:18
14. 11. 2014

"Dne 4. 8. 2014 jsem před 10 odjížděl ze svého bydliště svým osobním vozidlem, s sebou jsem měl psa, jel jsem na anděl, kde jsem zaparkoval. Šel jsem ke kamarádce, kde jsem byla asi hodinu, pak jsem jel domů," 

popisuje Marek P.

"Na Andělu jsem se chtěl zastavit v restauraci, zahlédl jsem kamarády. Přisedl jsem si a dal jsem se do řeči. Objednal jsem si malé pivo, které jsem vypil,"

přiznává.

10:13
14. 11. 2014

K výpovědi se dostal Marek P. Mluví potichu, kýve se ze strany na stranu. Chce zopakovat svou předchozí výpověď, ovšem s drobným upřesněním.

14. 11. 2014

Video od soudu s grázlem z BMW Markem P.

Video  
Video se připravuje ...
10:08
14. 11. 2014

"Každá zmínka o nehodě mě fyzicky bolí a nevím, kolik toho ještě vydržím. Nikdy ji nepohladím, nikdy nepohladím její děti. Myslím na vánoce, které už společné nebudou. Vidím bolest manžela, smutek sourozenců. Jáchym u nás tráví čas, nasel u nás druhou rodinu, Marušku miloval,"

zní vzkaz zdrcené matky Marušky.

10:06
14. 11. 2014

"Chybí nejen nám, ale rozloučit se přišli i spolužáci a učitelský sbor. Z Kauflandu (kde Maruška pracovala a kam v osudný den jela - pozn. red.) taky přijeli. I to potvrzuje, jak výjimečným člověkem byla. Sama docházela do domova seniorů v Sedlčanech. Každý z rodiny jsme v bolesti spolu i samotní, matka dochází na terapie,"

pokračuje soudkyně ve čtení výpovědi rodičů Marušky.

10:03
14. 11. 2014

"Sdělení o sražení od policie bylo jako blesk z čistého nebe a naprosto nás paralyzovalo. Celou rodinu ponořilo do bolesti. Nedokážeme přijmout skutek, že tento člověk sedl za volant pod vlivem. Neakceptujeme, ze nám zaslal omluvný dopis. Žádný takový nám nepřišel,"

vzkázali rodiče Marušky.

10:01
14. 11. 2014

"Marušce bylo 21 let, byla nejstarší ze tří dětí. Měla před sebou celý život, studovala, chtěla pracovat v laboratoři, měla čtyřletý vztah, plánovala svatbu, s přítelem inestovali peníze do bytu. Ráda šila, háčkovala, paličkovala. Za 10 tisíc si udělal kurz na krejčovou," 

čte soudkyně vyjádření Maruščiných rodičů.

09:58
14. 11. 2014

Nervózní Marek P. u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Nervózní Marek P. u soudu: Grázl z BMW srazil a zabil jedenadvacetiletou Marušku Nervózní Marek P. u soudu: Grázl z BMW srazil a zabil jedenadvacetiletou Marušku
09:55
14. 11. 2014

Na líčení přišel i přítel Marušky. Chodili spolu přes 4 roky, bydleli spolu a údajně plánovali i svatbu. "Byla úžasná. Co já jsem neměl, měla ona a obráceně. Když jsem přijel na místo, tak mi policisté řekli akorát, že už nebylo pomoci...," popisoval po nehodě redaktorovi Blesku.

Jáchym s Maruškou spolu chodili přes čtyři roky
09:53
14. 11. 2014

Hlavní líčení provázejí technické problémy, kvůli rozbitému mikrofonu bylo přerušeno.

09:49
14. 11. 2014

Podle obžaloby nechal svou oběť napospas - z místa nehody však neutekl, ale ujel. Ovšem zanedlouho musel zastavit, a tak se dal alespoň na útěk.

09:45
14. 11. 2014

"Grázla z bavoráku" přivedli v poutech, je viditelně nervózní. Klepe nohou, mračí se, kouká do země. Dnešní stání je však těžké především pro rodiče Marušky. Její maminka se hned z počátku rozplakala.

Grázla z bavoráku Marka P. přivádí k Obvodnímu soudu pro Prahu 2
09:36
14. 11. 2014

Marek P. požádal soud o nepřítomnost veřejnosti a především médií, soud jeho žádost zamítl. Obával se prý narušení průběhu líčení. Soudkyně argumentovala, že toto zajišťuje stráž.

09:35
14. 11. 2014

K soudu dnes dorazili rodiče Marušky (†21). Svou dceru pochovali ve Svatém Janu, odkud pocházeli rodiče z matčiny strany.

Video  
Video se připravuje ...
09:29
14. 11. 2014

Kriminalisté již vyslechli několik svědků, kteří hovořili o tom, že Marek P. pil před jízdou ráno 5. srpna alkohol. Potvrdí to i dnešní svědecké výpovědi?

09:20
14. 11. 2014

Marek P., který za volantem bavoráku zabil jedenadvacetiletou Marušku, dnes zamířil z vazby k soudu. Začátek soudního stání bude v 9:30, sledovat ho budeme on-line.

Marek P. byl prý na Smíchově známá firma

Obžaloba viní ze srpnové tragédie Marka P. (24). Za nedbalostní usmrcení mu hrozí až osm let vězení. Podle vyšetřovatelů jel z oslavy svých narozenin a byl pod vlivem alkoholu. Marek P. od nehody utekl a policii se přihlásil až po několika hodinách.

Video Zabiják z BMW před soudem: Zajel Marušku (†21) a zbaběle zdrhnul! - Petr Soukup, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Řidič podle kriminalistů nezvládl 5. srpna brzy ráno zatáčku před autobusovou zastávkou na náměstí Kinských a srazil Marušku, která byla na cestě na brigádu. Na místě podlehla vážným zraněním.

Obžaloba mladíka viní také z neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Toxikologické vyšetření krve měl Marek P. vzhledem k časovému odstupu údajně v pořádku.

"Grázl" z BMW dostal už v minulosti trest za řízení pod vlivem alkoholu. Tragédie vyvolala společně s květnovým případem z Mělnicka, kde zfetovaný řidič se zákazem řízení zabil policistku, diskuzi ministerstev vnitra a spravedlnosti o přísnějších trestech pro motoristy pod vlivem návykových látek.

Video Přiznání grázla z BMW: Můj divoký život plný zlodějin! - Pavel Schuster, Redakce
Video se připravuje ...

tochadda ( 14. listopadu 2014 14:57 )

Barman vidí 8 linek kokainu na stole,pak už jen čtyři a nic....pěkné doupě,jako mnoho jiných po matičce Praze

tochadda ( 14. listopadu 2014 14:56 )

Hochu,ten jim tam naopak bude dělat kápa...

moiaza ( 14. listopadu 2014 13:52 )

Každá výmluva dobrá. Tito grázli jsou natolik ještě drzí, že se neštítí podívat rodičům do očí a omluvit se jim. Dobře vědí, že to dělají jen na doporučení obhájce. Ve skutečností by nejrádějí přejel i jejich rodiče. Tito gauneři jsou nenapravitelní. Co byste jiného chtěli po "Havlových" dětech.

ylatouf ( 14. listopadu 2014 13:35 )

Je to vrah.Podle toho zaslouží trest.Po válce byli vrazi odsouzeni k smrti.Jaký je v tom rozdíl.

havran2 ( 14. listopadu 2014 13:34 )

TEĎ BUDE PROSIT,ABY DOSTAL CO NEJMENŠÍ TREST.

Zobrazit celou diskusi