Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůdce teroristů z Islámského státu: Dobudeme Řím!

Autor: so, ČTK - 
13. listopadu 2014
22:30

Vůdce Islámského státu Bakr Bagdádí tvrdí, že nálety vedené proti jeho lidem jsou neúspěšné a oni budou bojovat do posledního muže. „Náš pochod se nezastaví a jeho expanze bude dál pokračovat, dá-li Bůh. Pochod svatých bojovníků bude pokračovat, dokud nedorazí do Říma!“ uvedl islamista na 17 minut trvajícím záznamu na internetu.

Islámský radikál tvrdí, že se takzvaný chalífát, který IS na dobytých územích vyhlásil v červnu, v arabském světě dál rozšiřuje. Podřídily se mu prý islamistické skupiny například v Jemenu, Egyptě, Libyi i Alžírsku.

Bagdádí zároveň vyzval své stoupence, aby vedli svatou válku po celé zeměkouli. Podle něj mají všude svrhnout diktátory, zejména pak v Saúdské Arábii, která sunnitskému IS původně finančně pomáhala, ale pak se postavila proti němu na straně USA.

„Ujišťujeme vás, muslimové, že váš stát je v pořádku,“ prohlásil vůdce IS. "Bůh nám přikázal bojovat. Z tohoto důvodu vojáci islámského státu bojují... a nikdy boj neopustí, i kdyby zůstal jen jeden voják. Nikdy boj neopustí, protože odmítají ponížení," dodal.

„Jeho (IS) pochod se nezastaví a jeho expanze bude dál pokračovat, dá-li Bůh,“ pokračoval podle agentury AFP Bagdádí. „Pochod svatých bojovníků bude pokračovat, dokud nedorazí do Říma. A brzy Židé a křižáci budou nuceni sestoupit na zemi a poslat své pozemní jednotky na smrt a zničení,“ dodal také Bagdádí.

Před čtyřmi dny oznámila stanice Al-Arabíja s odvoláním na kmeny v severním Iráku, že Bagdádí byl při pátečním náletu na kolonu islamistů vážně zraněn. Americký Pentagon, ani irácké vedení to ale nepotvrdily.

Koaliční letadla, která operují proti IS v Iráku, v pátek večer u Mosulu zaútočila na kolonu obrněných vozů, v níž měli být nejvyšší islamističtí představitelé. Média spekulovala, že byl mezi nimi Bagdádí a že byl vážně zraněn.

Bagdádí je označován za chalífu, tedy nejvyššího muže na území, které IS od loňska zabral v severní Sýrii a Iráku. Podle AP hlas z nové nahrávky podle všeho odpovídá tomu, který IS zveřejnil už v minulosti.

djaba ( 14. listopadu 2014 20:49 )

Vony tehdy ty křížový výpravy byly taky k něčemu dobrý a templáři taky .

sars ( 13. listopadu 2014 23:33 )

 Evropa je stejně posype chemií, jen ať blbnou ještě chvíli.

nackobijec ( 13. listopadu 2014 23:23 )

Fanatici zasrany myslej si , ze vsichni chtej valku, lidi chteji mir .

Zobrazit celou diskusi