Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svatý Martin bez sněhu: Ale s miliony lahví vína a husou!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: nec, lmk - 
11. listopadu 2014
06:20

Pranostika Na svatého Martina zima chod svůj začíná se letos nenaplní. Martin na bílém koni nepřijede. Přesto je možné svatého Martina oslavit tradičně, a to se sklenkou mladého vína a dozlatova pečenou husou.

K oslavám svatého Martina bezpochyby patří mladé svatomartinské víno. „Svatomartinská jsou první vína. Je to takové seznámení s ročníkem, nepijou se jen na svatého Martina, ale jsou určena pro celý předvánoční čas,“ vysvětlil moravský vinař Luděk Košut. To, že nám chutná, potvrzuje Pavel Krška z Národního vinařského centra: „11. listopadu se otevře první a do konce roku se v Česku vypijí 2 miliony lahví svatomartinského.“

Sníh na konci měsíce

„První sníh by se měl objevit až na konci listopadu, a to jen na vrcholcích hor. Bude ale hned roztávat,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Listopad tak i nadále zůstane neobvykle teplý. Tento týden se mají teploty pohybovat mezi 9 – 15 °C, bude převážně zataženo s nízkou oblačností, ve čtvrtek se objeví déšť.

Svatomartinská husa s jablky

Na sv. Martina nesmí chybět ani husička. Blesk nabízí její úpravu s jablky.

✔ Ingredience

  • husa
  • sůl
  • kmín
  • 10 malých jablek
  • mletá skořice a hřebíček


✔ Postup

Husu nasolte a pokmínujte. Do pekáče naskládejte špejle a husu na ně položte. Podlijte vodou. Do předehřáté trouby na 220 °C vložte pekáč s husou. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte další 4 hodiny. V průběhu pečení z pekáče sbírejte sádlo, které z husy odkapává. Nakonec smíchejte čtvrtky jablek se skořicí a hřebíčkem a pokapejte sádlem. Pak přidejte do pekáče jablka. Husu odkryjte a pečte dále i s jablky na 120 °C dalších 20 minut. Husu vyjměte a jablka v pekáči s výpekem a sádlem rozmixujte.

abzk ( 11. listopadu 2014 12:50 )

Tak svatomartinskou husičku i s mladym vínem jsem měl už v neděli a pak že se otvírá až 11.listopado Jo víkend v bezva penzionku v Jižních Čechách, s rodinkou a přáteli, v sobotu výlov rybníku a rybí mňamky, v neděli husička a vínko, to nabije člověka energií tak na měsíc

andreslawicky ( 11. listopadu 2014 10:36 )

A k čemu tě ten svátek nutí si namaž chleba sádlem moulo když ti vadí husa a víno

bre-burda ( 11. listopadu 2014 10:02 )

Zase jeden jinak pěkný svátek zneužívaný komercí. Každá záminka, jak lidem vytahat peníze z kapes, se hodí.

jaromir123 ( 11. listopadu 2014 08:29 )

Jo jo, bejvávalo dobře - husička za pár kaček a sněhu po kolena. Ještě, že už je obojí pryč.

marie60 ( 11. listopadu 2014 06:41 )

Už delší dobu jsem neměla pečenou husičku se zelím a knedlíkem.Úplně se mi ted´ sbíhají sliny jak tomu bernardýnovi. Za našich mladých let padával na Martina sníh a nebo mrzlo.Ted´ by jsme byli i rádi za sníh na Vánoce.

Zobrazit celou diskusi