Svatý Martin bez sněhu: Ale s miliony lahví vína a husou!
Pranostika Na svatého Martina zima chod svůj začíná se letos nenaplní. Martin na bílém koni nepřijede. Přesto je možné svatého Martina oslavit tradičně, a to se sklenkou mladého vína a dozlatova pečenou husou.
K oslavám svatého Martina bezpochyby patří mladé svatomartinské víno. „Svatomartinská jsou první vína. Je to takové seznámení s ročníkem, nepijou se jen na svatého Martina, ale jsou určena pro celý předvánoční čas,“ vysvětlil moravský vinař Luděk Košut. To, že nám chutná, potvrzuje Pavel Krška z Národního vinařského centra: „11. listopadu se otevře první a do konce roku se v Česku vypijí 2 miliony lahví svatomartinského.“
Sníh na konci měsíce
„První sníh by se měl objevit až na konci listopadu, a to jen na vrcholcích hor. Bude ale hned roztávat,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Listopad tak i nadále zůstane neobvykle teplý. Tento týden se mají teploty pohybovat mezi 9 – 15 °C, bude převážně zataženo s nízkou oblačností, ve čtvrtek se objeví déšť.
Svatomartinská husa s jablky
Na sv. Martina nesmí chybět ani husička. Blesk nabízí její úpravu s jablky.
✔ Ingredience
- husa
- sůl
- kmín
- 10 malých jablek
- mletá skořice a hřebíček
✔ Postup
Husu nasolte a pokmínujte. Do pekáče naskládejte špejle a husu na ně položte. Podlijte vodou. Do předehřáté trouby na 220 °C vložte pekáč s husou. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a pečte další 4 hodiny. V průběhu pečení z pekáče sbírejte sádlo, které z husy odkapává. Nakonec smíchejte čtvrtky jablek se skořicí a hřebíčkem a pokapejte sádlem. Pak přidejte do pekáče jablka. Husu odkryjte a pečte dále i s jablky na 120 °C dalších 20 minut. Husu vyjměte a jablka v pekáči s výpekem a sádlem rozmixujte.
Tak svatomartinskou husičku i s mladym vínem jsem měl už v neděli a pak že se otvírá až 11.listopado Jo víkend v bezva penzionku v Jižních Čechách, s rodinkou a přáteli, v sobotu výlov rybníku a rybí mňamky, v neděli husička a vínko, to nabije člověka energií tak na měsíc