Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dovolená za totáče: Škodou 120 k maďarskému moři i pod stan! V zimě ROH na horách

Autor: simao - 
10. listopadu 2014
22:45

Legendární Škodou 120 jezdil i exprezident Klaus. Mnoha Čechům se přitom stala věrným společníkem při cestě za hranice, která však v normalizační éře nebyla zdaleka tak snadná jako dnes. Při příležitosti 25 let od sametové revoluce na své dovolené zavzpomínali někteří čtenáři Blesk.cz. Zapojte se i vy do naší foto soutěže!

Žádné bavoráky, ale trabanty, embéčka a stodvacítky. Po českých silnicích se v éře socialismu proháněly dnes již legendární stroje, které mají technicky do dnešních aut daleko. Zato svým majitelům přirostly k srdci. I v éře komunismu se přitom tahle auta stávala věrnými společníky na přece jen náročnějších cestách. A to i za hranice socialistické republiky. Právě na takové zavzpomínali čtenáři při aktuální foto soutěži Blesk.cz „Jak se žilo za totáče!“.

V létě k rybníku i maďarskému „moři“

„Rodiče dovolenou trávili se známými, fotky jsou z dovolené v Beskydech, kdy odtud vyjížděli na výlety (např. na Kuks). Bydleli třeba v chatkách v Rožnově pod Radhoštěm. I oni tenkrát vlastnili škodovku jako většina obyvatel Československa. Jinak jezdili většinou s dětmi stanovat do jižních Čech nebo ke známým na chalupu. Neměli v té době možnost cestovat jinam,“ upozornila čtenářka Jana Petráková a do redakce Blesk.cz zaslala hned několik zajímavých dobových fotografií, které pořídili její rodiče.

Na oblíbeném kempování na Lipně v chatkách či skromnějších stanech nemohly chybět plynové vařiče a konzervy. Ne každý dostal devizový příslib a výjezdní doložku, aby se podíval třeba do Jugoslávie.

Janina rodina se však za hranice československé socialistické vlasti přece jen dostala. „Pamatuji se, že jednou vycestovali do Maďarska k Balatonu, kam se také dříve často jezdilo. Žádné extra dovolené to nebyly, ale rádi na ně vzpomínali,“ dodala čtenářka Jana.

Nejen k maďarskému moři se však za „totáče“ jezdilo. Dalšími oblíbenými destinacemi byly kromě zmíněné Jugoslávie i Zlaté písky v Bulharsku, Rumunsko či Rujana v NDR. 

Unikátní sérii fotografií pak dodala paní Mojko. Jde o snímky z dovolených v Bulharsku i Jugoslávii - na ostrovech Hvar, Pag i Zadar. "V roce 1972 jsme na Hvar byly vyslané podnikem Reštaurácie a jedálne na praxi," vzpomíná. A přidává i snímky z již regulérních rekreací v letech 1974 a 1978. 

Na jednu z předrevolučních dovolených zavzpomínal i čtenář s nickem Jaromil Jarda. „Chorvatsko 1985. Vyjeli jsme na devizový příslib, ale za 10 000 Kčs i s výměnou a benzínem. Ve čtyřech lidech na 14 dní. Ujeli jsme 2500 km vozem Škoda 120 L. Vynikající dovolená za mrzký peníz,“ zavzpomínal si čtenář.

Jako Anděl na horách. Máte vlastní foto?

Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov. Oblíbená centra pro krkonošskou rekreaci v rámci ROH přinášela Čechům za socialismu možnost zimní dovolené ve stylu „Anděla na horách“. Jezdilo se však i do Vysokých Tater. Jistě si pamatuje na poněkud prorežimní film s Jaroslavem Marvanem a Josefem Kemrem z roku 1955, ve kterém revizor pražské MHD Gustav Anděl vyráží do slovenské zotavovny.

Pochlubte se svými vlastními fotkami z dob komunismu i vy a pošlete je na tip@blesk.cz. Nezapomeňte přidat k fotkám popisky a své příběhy. Za snímky se schovávají vaše unikátní příběhy, které rádi poznáme!

Nejlepší z nich otiskneme ve speciálním vydání Blesku, připraveny jsou i hodnotné ceny. Nejde však o libovolné fotky, zajímají nás následující témata:

1. Jak jsme se oblékali za totáče

2. Naše Vánoce a Silvestr (tedy fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.)

3. V práci a na dovolené (závodní večírky, rekreace ROH, zájezdy do Jugoslávie)

4. Na vojně

5. Moje město tehdy a teď!

Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! | Blesk

Objednejte si speciální dvojknihu z edice Blesk Extra „Rudá šlechta - Šlechta z obrazovky“

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jaromir123 ( 11. listopadu 2014 21:29 )

Tak je práskni na policii - byly to ..... a .....

jaroslavacb ( 11. listopadu 2014 21:07 )

Páni redaktoři by se měli více učit dějepis, neboť komununismus u nás ještě nebyl nastolen nikdy, pokud vím byl to socialismus a to je rozdíl. Tak nevím proč je v nadpisu "fotky z dob komunismu" !!!!!!!! Narodila jsem se v roce 1948 a zásadně nemíním vymazat 40 let života, který byl klidný, šťastný a určitě lepší než mají dnešní mladí lidé. Žádný stresy ze ztráty zaměstnání, násilí a nenávist jsme nepoznali.Dnes je doba dravá a neurvalá, lidé jsou citově prázdní a bezohlední vůči druhým.

jaromir123 ( 11. listopadu 2014 20:28 )

To jo, i zlato jde už do ...

jaromir123 ( 11. listopadu 2014 20:22 )

No a socialismu také nějak vymírá - ale proč, když byl tak bááááječný ?

jaromir123 ( 11. listopadu 2014 20:20 )

Tapetář tgbb opět vytáhl nářadí a nostalgii.

Zobrazit celou diskusi