Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď manželky exministra Vondry: Závislost na alkoholu a pokus o sebevraždu!

Autor: ljš - 
10. listopadu 2014
14:15

Zanedbávala svého manžela i děti a zajímalo ji jenom pití. Závislost na alkoholu ji nakonec dohnala až k pokusu o sebevraždu. Manželka exministra Alexandra Vondry, Martina (47),  se nyní rozhodla o svém alkoholismu promluvit v pořadu České televize Pološero.

Manželka bývalého ministra obrany přiznala, že začala pít už v pubertě. Z dlouhodobého, nenápadného pití se ale pozvolna stala závislost. „Hodně mi dodávalo energii, vyrovnávalo špatné nálady a pomáhalo vyrovnat se s těžkými životními situacemi. A to je přesně to, čemu se říká, že ten alkohol je jako přítel. Bez něj mi bylo mnohem hůř než s ním,“ popsala Martina, která pracuje jako učitelka angličtiny.

Prvním, kdo si Martininy závislosti všiml, byl samozřejmě její manžel. „Zpočátku to nevnímáte. Pak už si toho všímáte, ale zároveň nevíte... Ten člověk je nemocný, ten to nikdy nepřizná. Vy to pak začnete zjišťovat tak, že na vás padají různě láhve ze záchodu nebo otevřete dveře od skříně a vypadnou láhve," popsal Vondra, který před časem také veřejně přiznal nemanželského syna, kterého má se senátorkou Veronikou Vrecionovou.

Alkoholu pak Martina postupně začala přizpůsobovat celý svůj život. „Potřebovala jsem své dny s pitím. V mladším školním věku to zasáhlo všechny tři mé děti. Protože v tu chvíli jsem zde byla pro alkohol, ale nebyla jsem tu pro děti. Určitě byly dobře nakrmené, čisté, měly spoustu kroužků, ale moje srdce bylo jinde,“ řekla se slzami v očích.

Právě jedno z jejích dětí v pořadu promluvilo. „Že máma pije, jsem začala vnímat kolem desátého jedenáctého roku. Cítila jsem v tom krizovém období hlavně bezmoc, hrozný zmatek a myslím, že i strach o to, jestli to ta máma nějak zvládne,“ přiznala Martinina starší dcera Anna (21).

V Martině se postupem času nahromadil odpor k sobě samé, což ji dohnalo až k pokusu o sebevraždu. „Neunesla jsem hrůzu z toho, co jsem zač, co jsem za tvora,“ přiznala. Nakonec se rozhodla, že se utopí. „Abych to byla schopná udělat, tak jsem se dopracovala k necelým pěti promile. Na tu situaci si matně vzpomínám. Zachránila mě tehdy všímavost kolemjdoucí paní, která byla natolik osvícená, že se mnou začala mluvit a nakonec mě dostala do sanitky,“ vypráví Martina.

To nakonec byla pro ni i celou rodinu poslední kapka a Martina se rozhodla léčit. Naznačila, že Vondrovi tehdy poradili, aby jí dal ultimátum. „Manžel mě nakonec na radu... nebo nakonec mě podpořil – a podpořil mě tak, že mi oznámil, že se se mnou rozvádí a že přijdu o děti. Z dnešního pohledu to bylo to nejlepší, co mohl udělat,“ vysvětlila.

Boj se závislostí nakonec Martina vyhrála a udržela si díky tomu nejen manžela, ale zachránila i vztah s dětmi. Nepije už 10 let, přesto se svou minulostí stále těžko vyrovnává. „Nemluví se mi o tom lehce. Je to věc, kterou nemůžu vrátit a je mi to strašně líto. To pití je strašně sobecký. Já prostě dodnes nevím, jak rozsáhlé škody jsem vlastně napáchala a jestli je možné to nějak zmírnit,“ uzavřela svou zpověď.

aranka.erbova ( 11. listopadu 2014 00:52 )

To je páreček k pohledání...Ti se povedli

zelena.karkulka ( 11. listopadu 2014 00:50 )

To by chlastal každej,mít tohle doma

kiwi65 ( 10. listopadu 2014 23:16 )

 Já být baba a mít doma takovýho exota tak začnu chlastat taky.

japos22 ( 10. listopadu 2014 20:24 )

Právě jsem ho odrovnal na jiné diskusi - vydával už jen jakési skřeky o rudé lůze u pásu

majojo ( 10. listopadu 2014 19:54 )

No, jaká já jsem lama! Myslela jsem, že je to článek o Sašenkovi očima jeho manželky!

Zobrazit celou diskusi