Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama zahájil útok na islamisty: Zranili jejich vůdce?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2014
22:44

Vůdce radikálů z Islámského státu abú Bakr Bagdádí byl při pátečním náletu na kolonu v severním Iráku kriticky zraněn. S odvoláním na místní kmeny to dnes oznámila stanice Al-Arabíja. Pentagon to nepotvrdil a ani neví, zda Bagdádí v koloně byl. Náčelník generálního štábu britské armády generál Nick Houghton dnes řekl, že i kdyby se potvrdilo, že IS přišel při útoku o své špičky, je schopen je bez problémů nahradit.

Také dva vysoce postavení iráčtí činitelé, jeden z ministerstva vnitra a druhý z irácké armády, agentuře AP řekli, že Bagdádí utrpěl při jednom z náletů v Iráku zranění, jak je závažné ale nevěděli. Ani jeden z činitelů nechtěl sdělit své jméno. Později o Bagdádího zranění informovala také irácká státní televize.

 "Namísto pouhé snahy o zastavení postupu IS se nyní nacházíme v pozici, ze které můžeme zahájit útok," řekl Obama v rozhovoru, který dnes odvysílala televize CBS. "Vzdušné údery byly velmi účinné při snižování bojeschopnosti a zpomalování postupu IS. Nyní potřebujeme pozemní jednotky, a to irácké pozemní jednotky, které je (IS) mohou začít tlačit zpátky," dodal.

Bílý dům oznámil rozhodnutí vyslat do Iráku dalších 1500 vojáků v pátek. Doposud v zemi působilo zhruba 1400 amerických vojenských poradců. Podle Obamy se poradci budou i nadále vyhýbat bojovým akcím. Jejich úkolem je trénovat irácké vojáky a pomáhat jim se strategií a logistikou při pozemním boji s IS. Spojené státy irácké armádě při tomto boji poskytnou rovněž leteckou podporu.

Obama nevyloučil, že do oblasti pošle ještě další jednotky. Dodal však, že jeho vojenští velitelé věří, že časem bude naopak zapotřebí méně amerických vojáků, protože se do výcviku a podpory irácké armády zapojí rovněž spojenci USA.

Obama se stal terčem kritiky ze strany některých republikánů, protože v roce 2012 stáhl bojové jednotky z Iráku a ponechal zemi na pospas chaosu a sektářského násilí, připomněla agentura Reuters. Toho využil Islámský stát, kterému se pak podařilo získat kontrolu nad značnou částí severu země.

 

Zobrazit celou diskusi