Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velká světelná show: Němci slavili pád Berlínské zdi!

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2014
21:22

Za zvuku Ódy na radost z Beethovenovy Deváté symfonie se dnes večer otevřela "světelná hranice" vedená v místech, kde v centru německé metropole stávala Berlínská zeď. Vyvrcholily tím víkendové oslavy 25. výročí pádu zdi, která byla hlavním symbolem železné opony rozdělující poválečnou Evropu.

"Ještě dnes jsme velmi šťastní a hrdí na to, že jsme dosáhli pádu zdi. Jsme šťastný národ," řekl při otevření "světelné hranice" berlínský primátor Klaus Wowereit. "Nikdo a nic nemůže legitimovat útlak. Nikdo a nic nesmí lidem odpírat touhu po svobodě a právo na sebeurčení. Nic nesmí dlouhodobě chránit autoritativní režimy před voláním po demokracii a po spravedlnosti. Proto přejeme lidem, kteří žijí za zdmi dnešního světa, aby mohli prožít totéž co my," dodal.

Za hudebního doprovodu berlínského městského orchestru pod vedením světoznámého dirigenta Daniela Barenboima poté začaly stoupat světelné balóny, které od pátečního večera tvořily "světelnou hranici" na patnáctikilometrovém úseku v centru města, kudy kdysi Berlínská zeď vedla. Od Braniborské brány se "světelná hranice" otevírala oběma směry, než po několika desítkách minut dosáhla nejdelší zachovaný úsek zdi na East Side Gallery a někdejší hraniční přechod na Bornholmer Strasse, kde se před 25 lety poprvé otevřela vnitroněmecká hranice.

Představení si nenechaly ujít tisíce lidí. Jen před Braniborskou bránou se shromáždil dav srovnatelný s tím, který tam v červenci vítal německé fotbalové mistry světa. Další stovky lidí sledovaly vypouštění 8000 balónů podél trasy "světelné hranice".

e.44 ( 10. listopadu 2014 13:40 )

Já to vážně neberu jako problém v zákonech, problémem je jejich nerovné prosazování. Až se ti, co zákony aplikují v praxi, konečně vzmužej a budou sázet cikánům stejné tresty jako majoritní většině, a seberou jim výhody, které jsou upírané majoritní většině, konečně se pohneme kupředu. A schválně píši cikáni a majoritní většina, jelikož pro mě to není o bílých a hnědých, pro mě je to o těch co se jako cikáni chovaj a vyřváváním o rasizmu si vymáhají výhody a o majoritě co se živí poctivě a platí daně. Romové, co se dokázali začlenit do společnosti pro mě nejsou cikáni. Jinak pozornost pár jednodušších to možná od jiných problémů odvádí, ale moc takových není.

berlin71 ( 10. listopadu 2014 12:32 )

Je to opravdu velky problem jsem sam rom a verte mi ze i kdyz v CR neziju sleduju bedlive napjatou situaci od 90 let . Je to zacarovany kruh ze ktereho se dokazou lide v CR vymanit jen za pomoci ceskych politiku. Zmena trestniho zakona je prvnim krokem . Mam ale ten pocit ze napjata situace jistym politikum vyhovuje . Vzajemna nenavyst a zlo mezi romy a cechmy odvraci bohuzel pozornost od korupce ceskych politiku .

e.44 ( 10. listopadu 2014 12:14 )

Jo, tak nějak to je. Jenže to není tak jednoduché. Ono to není ani tak o špatných zákonech jako o jejich prosazování vůči všem bez ohledu na rasu. Některé pseudohumanistické mezinárodní organizace berou ten rovný přístup v (nejen)trestech jako projev rasismu......a u nás je spousta těch, co se ocejchování za rasistu bojej, to je jádro problému. S tím vězením pro mladistvé souhlasím, pokud bude ovšem napravovat, pokud to nebude džungle z které se potrestaní vrátěj ještě zkaženější a nenaučí se tam všechno špatný co před nástupem neuměli.

berlin71 ( 10. listopadu 2014 11:40 )

Chapu ale to svetci predci o neschopnosti zakonodarcu. Zde se musi zmenit zakony. Kazdeho agresora tvrde a nekompromisne trestat. Bez ohledu na to jestly je rom nebo ne. Co by se melo z urcitosti zmenit je znizit vekovou hranici pri posthu nezletilych . 12 nebo 13 lete dite ktere dokaze brutalne napadnout, znasilnit nebo zabit nepatri do detskeho domova ale do vezeni mezy mladistve . Ale drzme se radeji tematu demokracie

e.44 ( 10. listopadu 2014 11:14 )

V podstatě souhlas. Je to o tom, že spousta lidí by raděj mantinely než svobodu, jelikož jsou líní myslet, snažit se, být samostatní. Spousta lidí je minulým režimem tak zdegenerovaná, že nemají žádné sny které si chtějí splnit a tak raděj pochybnou jistotu žvance než možnost roztáhnout křídla.... Jenom s tím, že cikáni choděj světem s otevřenou dlaní nějak nesouhlasím. Jsou z nich čím dál drzejší a sprostější zloději a násilníci, co ve smečkách kradou, přepadaj, se zaťatou pěstí nebo mačetou, mlátěj bezbranné, rasisticky nadávaj, když není po jejich, rasisticky řvou na toho do koho na zemi kopou,.....

Zobrazit celou diskusi