Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Umučený kněz Toufar ležel ve společném hrobě s lidskými plody

Autor: Pavel Schuster - 
10. listopadu 2014
05:00

V tichosti začali o víkendu vykopávat ostatky kněze Josefa Toufara (†47). V 50. letech ho do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích pohřbili poté, co ho umučili k smrti.

Neprůhledný plot ode zdi ke zdi, bílý stan zakrývající vykopávky, hlídka městských strážníků, hrobníci a antropologové a hromada hlíny. Blesk byl jako jediný na místě.

S vykopáváním na hřbitově v pražských Ďáblicích začali v sobotu ráno a zřejmě budou ještě nějakou dobu pokračovat. Nebude totiž jednoduché v hromadném hrobě, kde je více než 200 lidských těl, najít ty správné ostatky patřící knězi Josefu Toufarovi.

Kostra pátera má údajně ležet samotná v jedné rakvi v šachtě XVI, číslo 19. Ta má čtyři patra a v každém z nich je prý 10 rakví. V ostatních jsou ostatky i více lidí, v jiných i popel více než dvaceti. A nejsou to jen oběti režimu. Leží zde i ostatky z patologie, zemřelí, ke kterým se nikdo nehlásil, předčasně narozené a zemřelé děti, lidské plody.

Exhumace ostatků – čili nález a následná analýza těch správných – může trvat až půlroku. To je ale už jen krátká doba, rodina o důstojné pohřbení usiluje již od roku 1968. Toufar by se mohl dočkat i blahořečení, církev proces zahájila v roce 2013, bez exhumace by se tak stát nemohlo.

DNA od praneteře

StB chtěla smrt ututlat. Nehodil se jim takový skandál. Toufar zemřel, druhý den byla pitva a hned po ní, protože zjistili, že tělo v den smrti nejde spálit, tělo zakopali.

Exhumace přinese nová svědectví, pitevní protokol byl totiž na objednávku dost zmírňován. Aby bylo jisté, že jde o Toufarovy ostatky, je potřeba DNA. Tu poskytne páterova praneteř.

Číhošťský zázrak

Spekuluje se, že číhošťský zázrak byl vykonstruován státní mocí. Mohlo jít o provokaci Státní bezpečnosti na objednávku KSČ. Pátera zatkli 28. ledna 1950. Obvinili ho z inscenování zázraku pomocí drátkového zařízení. Po sérii brutálního mučení Toufar podepsal přiznání. Režim využil číhošťského zázraku k raziím proti církvi.

Číhošťský zázrak V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti u Ledče nad Sázavou 11. prosince 1949 se během kázání místního faráře Josefa Toufara několikrát ze strany na stranu pohnul půlmetrový kříž nad oltářem. Zůstal vychýlen a pootočen ke kazatelně. Od té doby se akt považuje za zázrak, dodnes nebyl vysvětlen.

Více o Číhošťském zázraku čtěte ZDE

francik ( 10. listopadu 2014 20:46 )

Ještě horší bude až se taky někdy v budoucnosti začne psát o těch zvěrstvech co se dějí dnes a škoda, že se toho asi nedočkáme.Všechno vytunelované,rozkradené, bezdomovci, lidé bez práce anebo makají za minimální mzdy, matky s dětmi, důchodci a mnoho ostatních obyčejných lidí. Celou církev je třeba poslat do pekel spolu s knížetem, Kalousem,Havlem,Klausem,Nečasem a další sebrankou, která nas ožebračila.

nicol30 ( 10. listopadu 2014 18:52 )

neskutečné jaké zvěrstva to byla a celkem nedávno. Možná horší jak ve středověku. Na druhou stranu kde byl bůh, když ho farář potřeboval.....

Shelby16 ( 10. listopadu 2014 17:54 )

No hlavně, aby ho našli. Žije ještě někdo z té doby, kdo ví, kde byl pohřben ? Nějaký hrobník z té doby ?

Shelby16 ( 10. listopadu 2014 17:52 )

To bude průser, jestli ho nenajdou, ale snad žijí ještě někací lidé, co přesně vědí, kde byl pohřben ?

kardas. ( 10. listopadu 2014 16:38 )

Církev nejkrutější organizace, která ve jménu Ježíše Krista po staletí vyhlazovala celé národy, upalovala ženy a ožebračovala lid. Nic horšího zatím na této Zemi neexistovalo, to i Hitler byl proti tomu odvar a lidumil.

Zobrazit celou diskusi