Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vozíčkářka: Lístky mám, ale...40 schodů nevyjedu!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
12. listopadu 2014
21:20

Nové divadlo v Plzni za miliardu korun se chlubí, že je bezbariérové. Vozíčkářka Ivana Hrdličková (65) se ale na své místo v hledišti nedostane. Leda by ji snesli po schodech na zádech.

Milovnice divadla má předplatné již 20 let. Když si lístky teď na novou sezonu kupovala, v pokladně ji ujistili, že divadlo je bezbariérové.

„Mám nemocné nohy, pohybuji se na vozíku a špatně vidím. Proto jsem si předplatila místo v 1. řadě,“ říká Hrdličková. To ale narazila. K svému sedadlu se nedostane.

Musela by s vozíkem zdolat čtyři desítky schodů. Jediný přístup do hlediště je totiž shora. „Za ty peníze je nehoráznost, co postavili. Já se tak těšila, že půjdu na představení, kde hraje Martin Stránský. A já to neuvidím,“ smutní Hrdličková.

Divadlo jí nabídlo, že si může s vozíkem zajet na místa vyhrazená pro vozíčkáře. Ta jsou v poslední řadě a jde o nejhorší místa v hledišti. „I zdravý člověk odtud skoro nic nevidí. Herci vypadají jako malinké loutky. A co teprve já, když špatně vidím,“ dodává Hrdličková.

Protože ale divadlem žije, hledá mezi známými dva statné chlapy, kteří by ji na rukou přenesli přes čtyřicítku schodů na její místo v hledišti.

Martin Otava, ředitel divadla:

„Budu jednat s architektem a hledat předpis, který by umožnil dostat vozíčkáře i na jiná místa. Paní může vrátit předplatné a peníze dostane zpět v plné výši.“

Pavel Šindelář, náměstek primátora:

„Plošina pro invalidy, která by je svezla po schodech, by byla řešení. Je zde ale otázka její instalace. Budu jednat s ředitelem divadla, jak by se to dalo vyřešit.“

 

djaba ( 13. listopadu 2014 20:13 )

V Táboře na náměstí mají na veřejném WC plošinu pro vozíčkáře .

ninunka ( 12. listopadu 2014 23:38 )

tak hodně síly přeji- tobě i mamince

ninunka ( 12. listopadu 2014 23:37 )

ty jsi bohužel marod na bublifuk

ninunka ( 12. listopadu 2014 23:29 )

ty jsi diagnostik, že té paní vidíš pod šaty?? raději toho nech- nehodí se to urážet nemocné

ninunka ( 12. listopadu 2014 23:26 )

a to jako pak mamku z toho příkopu taháš??? to je strašný!!! instituce znám z té druhé strany (ale pracuji tam proti nim)-ovšem vím, že všude sedí kamarádíčci kamarádíčků- líní, neschopní, nekompetentní atd. a tento stav se bohužel nezměnil nikdy žádnými volbami- kapři si rybník nevypustí

Zobrazit celou diskusi