Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hvězda modelingu 80. let Melanie Vančurová: Žily jsme jako princezny!

Autor: Zuzana Pšenicová - 
15. listopadu 2014
20:22

To, že se nedalo jezdit do zahraničí, nebo že se leccos nedalo sehnat, sledovaly špičkové manekýnky let sedmdesátých a osmdesátých jen z povzdálí. Většiny z nich se to netýkalo.

Jedna z nejslavnějších manekýnek té doby Melanie Vančurová vzpomíná, jak přestože neexistovaly agentury nebo manažeři, měly dívky práce stále nad hlavu.

Chodily nejen přehlídky, ale také účinkovaly v televizních pořadech, hrály ve filmech, fotily v ateliérech, jezdily na turné se zábavnými pořady a známými zpěváky. Vydělávaly až deset tisíc měsíčně, zatímco běžná mzda byla kolem dvou a půl tisíc.

„Neměly jsme ani čas ztloustnout, takže nás nikdo nevážil, nebo neměřil, jestli máme ty správné míry,“ směje se Vančurová, která se na módní mola dostala díky tomu, že vyhrála soutěž Miss Dior, pořádanou Francouzi.

„Pozvali mě do Paříže, ale nikdy jsem tam nejela, protože soudruzi byli proti. Taky jsem neměla agenturu, která by za mnou stála,“ říká manekýnka. Přesto se do světa dostala mnohem častěji než běžný Čech v té době. Většinou se zájezdy, které pořádal Centrotex (podnik zahraničního obchodu) nebo další instituce.

Pohádkový život

„Byly jsme například v Kuvajtu, kde nás přijal místní vládce a všichni zdejší šejkové si nás tak předcházeli, že nám nosili nejrůznější dary, šperky, připadaly jsme si jako v pohádce tisíce a jedné noci,“ vzpomíná Melanie Vančurová.

Jejím prvním manželem byl Darek Vostřel, tehdejší ředitel Divadla Rokoko, v němž účinkovaly největší pěvecké hvězdy té doby. K svatbě jí koupil fiátka, na svatební cestu jeli do Indie – v té době věc nevídaná a neslýchaná.

„Nevzala jsem si ho ale kvůli penězům,“ směje se manekýnka. Pan ředitel jí prý imponoval svým intelektem. Mimochodem, jejím druhým manželem byl Jan Vančura ze skupiny Plavci (Rangers).

Včera a dnes

Módní přehlídky let osmdesátých se hodně lišily od těch současných. Zatímco dnes kráčí rázným krokem po molu zamračené vyzáblé děvy až tuberkulózního vzhledu, tehdy celkem na chlapecké postavy nebyl dáván důraz. Manekýnky se usmívaly a měly působit mile.

Také jejich krok byl plynulý. „Prošly jsme krátkým školením v ÚBOK (Ústav bytové a oděvní kultury), kde nám instruktorka předvedla, jak se máme pohybovat, většinou jsme se to ale naučily samy od kolegyň…“ říká Vančurová.

Také dnešní spojení – fotbalista – modelka prý tehdy ještě nefungovalo. „Byly jsme spíš uzavřená skupina, která se pohybovala mezi umělci a ke sportovcům jsme se moc nedostaly. Proto jsme si braly herce, zpěváky…“ vysvětluje Vančurová.

A jaká byla móda let osmdesátých? „Velmi se lišila konfekce od zakázkových krejčovství. V obchodech byla šedivá móda, ale pokud jste chtěli mít nějaký model, byla tu možnost nechat si to ušít,“ říká

Dnešní modeling je podle ní odtržený od kulturního života, což je prý velká škoda.

Blesková zpráva

Manekýnku si také vzal například Jiří Krampol nebo Jiří Korn.

 

alzbeta59 ( 19. listopadu 2018 20:40 )

babapsi ( 12. dubna 2015 12:25 )

je to mazaná protekční 3,14ča !

jana.barca ( 16. listopadu 2014 22:30 )

Já slyšela název : mají v oné štěrbince terminál na zlatou kartu )

aranka.erbova ( 16. listopadu 2014 13:05 )

byla to jen další z mnoha prodejných ku.rev a dneska ta píííča tady obhajuje svoji pokleslou morálku....odpad

ejvm1712 ( 16. listopadu 2014 12:51 )

Nakonec zůstala sama jak kůl v plotě!

Zobrazit celou diskusi