Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podezření na ebolu ve Šternberku: Nigérijci se udělalo na hotelu špatně!

Autor: ČTK, haj - 
9. listopadu 2014
10:13

Do nemocnice Šternberk na byl z hotelu převezen muž s podezřením na obávanou ebolu! Pacient, který přijel nedávno z Nigérie, byl s horečkou převezen na infekční oddělení Nemocnice Prostějov.

"Pacient se vrátil z Nigérie, podle výsledků lékařských vyšetření a klinických příznaků je ale u něj ebola málo pravděpodobná," řekl dnes ředitel Krajské hygienické stanice v Olomouci Zdeněk Nakládal. Muž ještě několik dní zůstane pod dohledem lékařů infekčního oddělení.

Muž byl v sobotu večer u hotelu převezen do nemocnice ve Šternberku na Olomoucku a lékařům si stěžoval na horečku, průjem a zvracení. Zdravotní potíže dostal po návratu z Nigérie. Hygienici ihned povolali epidemiologický tým a muž byl za přísných bezpečnostních opatření, do kterých se zapojili i hasiči, převezen ze Šternberka do Nemocnice Prostějov, jejíž součástí je speciální infekční oddělení.

"Postupným zjišťováním epidemiologické a cestovní anamnézy jsme poté dospěli k názoru, že ebola je v tomto případě málo pravděpodobná," upozornil Nakládal. Připomněl, že Nigérie byla nedávno prohlášena za zemi, ve které se podařilo epidemii eboly zastavit a nové případy této smrtelné infekce už odtud nejsou hlášeny.

 Muž ale na infekčním oddělení prostějovské nemocnice zůstane ještě několik dní na pozorování. Další postup lékařů závisí na vývoji jeho zdravotního stavu. "Systém zafungoval velmi dobře," dodal Nakládal.

Mluvčí Nemocnice Prostějov Lucie Drahošová řekla, že lékaři pacienta vyšetřili, aby potvrdili či vyvrátili onemocnění ebolou. "Na základě klinických příznaků a anamnézy je diagnóza eboly méně pravděpodobná. Pacient byl aktuálně převezen na infekční oddělení, kde bude s ohledem na zdravotní potíže v přísném izolačním režimu," uvedla.

U převozu pacienta ze Šternberka do Prostějova asistovali v sobotu večer i hasiči vybavení speciální technikou, s jejíž pomocí po odjezdu pacienta dezinfikovali ordinaci šternberské nemocnice a přilehlé prostory. "Hasiči byli v plné bezpečností ochraně, tedy v chemických oblecích a dýchací technice," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

belaa ( 10. listopadu 2014 08:28 )

jo presne at sem nikoho nepousti

vasek666 ( 9. listopadu 2014 19:05 )

na co sem tu havěť pouští? Afriku izolovat, oplotit, a totálně vyčistit.

rumovapalice ( 9. listopadu 2014 17:36 )

ku.rva kdo sem furt pouští ty negry?

sars ( 9. listopadu 2014 13:13 )

 Jak by asi fungoval ,, systém", kdyby opravdu nakazenych bylo třeba 200 lidí? ? Jen plytvate penezi na něco čemu se lidi smějí a moc tomu nevěři.

buban ( 9. listopadu 2014 13:03 )

Řekla bych, že nejnebezpečnější nemoc je ta Vámi posledně jmenovaná.

Zobrazit celou diskusi