Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Houbařka našla stříbrný poklad! Mince rychle předala muzeu

Autor: Jiří Krušina - 
8. listopadu 2014
08:32

Poklad našla místo hub v lese u Bruntálu žena z Ostravy. Přesně 102 stříbrných římských denárů z 2. století si nenechala. Odevzdala je muzeu i z obavy před zvláštními silami.

Stříbrňáky velké historické hodnoty nalezla žena u kořene stromu, když se shýbala pro hříbek. Mince byly ukryty pod jemnou vrstvou hlíny.

„Paní se nám přiznala, že na houby zapomněla. Mince si odvezla domů. Po víkendu volala do Národního muzea v Praze, kde jí řekli, kam má svůj nález odevzdat,“ sdělil historik ostravského muzea Roman Bertha.

Ženě se prý s pokladem doma moc dobře nespalo. Měla prý pocit, že z něj vyzařují zvláštní síly. Archeology vzala také na místo vzácného nálezu. „Místo jsme bedlivě prohledali a našli jsme několik dalších mincí,“ řekl archeolog ostravského muzea Zbyněk Moravec.

Kde se mince vzaly?

Nález je vzácný s ohledem na jeho polohu. „Severněji v Polsku se čas od času podobné nálezy uskuteční. V oblasti Bruntálska jde o zcela ojedinělou věc,“ podotkl Moravec.

Peníze zřejmě patřily obchodníkovi, který procházel stezkou v Jeseníkách. Patrně při útěku před lapky odhodil či ukryl mince ke kořenům. Nikdy se pro ně už nevrátil.

„V té době měla mince hodnotu kovu. Kdyby byly zlaté, měly by cenu mnohonásobně vyšší. V přepočtu na dnešní koruny měl u sebe kupec desítky tisíc, maximálně pár set tisíc korun,“ pokračoval.

Nálezné je stanoveno na 10 % z ceny kovu. Cena jednoho stříbrňáku se dle archeologů pohybuje okolo 500 korun. Historická hodnota je daleko vyšší. „Nemám informace, že by si žena řekla o nálezné,“ dodal archeolog Zbyněk Moravec z ostravského muzea.

Známé české poklady

Podmokelský poklad

Bronzový kotel plný zlatých keltských mincí vypadl v roce 1771 na vesničany v Podmoklech na Rokycansku z břehu rozvodněného potoka. Sedm tisíc zlaťáků drábové z chudiny vytloukli a nález skončil v pražské mincovně přetavený na dukáty.

Relikviář svatého Maura

V roce 1985 objevili kriminalisté relikviář z 13. století v podlaze zámecké kaple v Bečově nad Teplou. Byl tam schován od konce druhé světové války, kdy ho rodina majitele ukryla před útěkem z republiky.

Náramky ze starověku

Bronzový hrnec plný šperků ze 4. století před naším letopočtem objevili dělníci v Lahošti na Teplicku v roce 1882.

Zatajený džbán

Hledač pokladů v roce 2010 našel džbán s tisícovkami stříbrných mincí v historické hodnotě 1,5 milionu korun. Poklad zatajil a tajně prodal sběrateli. Oba byli odhaleni a hrozilo jim až 5 let vězení. Státní zástupce nakonec stíhání zastavil, protože muži projevili dobrou vůli svůj přečin napravit.

Oldřichovy denáry

Unikátní poklad – 129 mincí jednotného původu – odhalil zemědělec ve Zlivi u Českých Budějovic v roce 1974. Šlo o denáry knížete Oldřicha z 11. století.

karlos107 ( 8. listopadu 2014 14:40 )

Nasral bych jim do tlamy zlodějům ze státní správy !!!

setroseuros ( 8. listopadu 2014 14:21 )

 vypada jako houbar

topyr ( 8. listopadu 2014 11:39 )

Státu jenom to, co vykadím.

naidka ( 8. listopadu 2014 11:23 )

Já bych to odevzdala. Shánět nějaké pochybné kupce je o hubu, ještě se tak zaplést nějakými podvodníky.

cipisek134 ( 8. listopadu 2014 10:03 )

Právě tohle jsem chtěl teď napsat taky. Blbá jako pučtok.

Zobrazit celou diskusi