Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vatikán zuří: Brittany s nádorem neměla právo skoncovat s životem

Autor: dce, ČTK - 
5. listopadu 2014
09:30

Vatikánský biskup označil sebevraždu mladé Američanky za zavrženíhodný čin. Brittany trpěla vážným nádorem mozku a čekalo ji už jen pár měsíců života. Datum své smrti si vybrala předem, chtěla zemřít důstojně ve svém domově - v budoucnu ji čekalo jen utrpení.

Brittany Maynardové lékaři letos v lednu diagnostikovali zhoubný nádor na mozku. Operativní odstranění nádoru se nepodařilo a v dubnu lékaři ženě oznámili, že jí zbývá pouze šest měsíců života. Od té doby se její zdravotní stav rychle zhoršoval a Brittany trpěla stále většími bolestmi a záchvaty.

Po zvážení všech možností léčby a po konzultaci s rodinou se Maynardová nakonec rozhodla, že nebude podstupovat další terapii, která by s největší pravděpodobností jen dál prodloužila její trápení. Jako datum své smrti zvolila 1. listopad, kdy pilulku smrti opravdu použila.

Svůj záměr vzít si předčasně život zveřejnila Maynardová na internetu. „Nechci umřít. Ale umírám. A chci umřít podle vlastních představ,“ uvedla ve videonahrávce, kterou zhlédly miliony lidí.

Vatikánský biskup Ignacio Carrasco de Paula včera eutanazii devětadvacetileté Brittany odsoudil. „Důstojnost je něco jiného než skoncovat s vlastním životem,“ prohlásil. Řekl také, že „nehodnotí jednotlivce, ale počin sám o sobě by měl být odsouzen.“

Odsoudil také udělení Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii britskému fyziologovi Robertu Edwardsovi. Ten je průkopníkem umělého oplodňování a inovátorem v léčbě neplodnosti u lidí.

koko365 ( 1. ledna 2015 20:49 )

 Všechny církve světa stojí za 💩 † Jedna parta od středověku shromažďuje majetky, prodává odpustky, pálí čarodějnice. Jiná parta ve jménu Aláha chce vyhladit všechno co jim stojí v cestě. Jediný bůch jsou peníze

marlen52 ( 5. listopadu 2014 19:15 )

nějaký flanďák do toho nemá co kafrat.mají dost starostí s farářema kteří zneužívají děti.tohle je daleko lepší volba než se trápit v bolestech fandím ji a závidím protože tady si to musí člověk protrpět až do konce

babapsi ( 5. listopadu 2014 17:07 )

myslím, že se prelát mýlí a žije ve středověku, já, jako věřící to vidím tak, když dal Bůh lidem možnost takto život, kde není řešení, ukončit, takže je to jeho dar, a kdo to potřebuje, ten dar využije - ne zneužije, ale využije, právě tak bylo hloupé pohřbívat sebevrahy za hřbitovní zdí, Bůh ví, jak jsme slabí a nedokonalí, ale preláti, ti si žijí, o obyčejných životech a bojích obyčejných lidí nevědí nic !

pelagie ( 5. listopadu 2014 16:45 )

Ať se raději zabývají těmi ze svého středu , kteří przní děti ... všechno takové kauzy jak tak koukám vyšuměly

danoch ( 5. listopadu 2014 15:43 )

Ať se jde Vatikán bodnout,každej má právo rozhodovat sám o svým životě.A jestli si černoprde.lníci myslí,že je lepší trpět a pomalu v bolestech umírat,tak ať jdou do haj.zlu!!

Zobrazit celou diskusi