Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

25 let od sametu: Jak se žilo za totáče! Posílejte své fotky z doby před revolucí

Autor: simao - 
5. listopadu 2014
05:01

Česko si řadou akcí připomene 25. výročí sametové revoluce. Co však cinkání klíči změnilo v běžných životech lidí a jak se žilo za minulého režimu? Po úspěchu příběhů ze socialistické vojny i z velmi oblíbeného bufetu Koruna přinášíme na Blesk.cz další unikátní akci! Posílejte své fotky, jak se vám žilo za „totáče“!

V deníku Blesk si nyní ve speciálních článcích každý den připomínáme, co se psalo v dobových novinách přesně před 25 lety. Tehdejší noviny však tak úplně neodrážely každodenní život občanů Československa, spíše jejich prominentů, komunistických papalášů. A "úspěchů" totalitního státu.

Jenže i přes socialistickou cenzuru a šeď byl život v Československu někdy pořádně pestrý. Nešlo jen o pionýrské tábory a povinné prvomájové průvody, ale třeba i sjezdy milovníků trabantů. Benzin za dvě koruny, pivo také... Příběhů z různých akcí je mnoho. Někdy spjatých i s konkrétním místem, jako byl třeba oblíbený bufet na Václavském náměstí - automat Koruna. Když jsme čtenáře Blesk.cz vyzvali k zasílání vzpomínek na toto socialistické rychlé občerstvení, zahltili nás svými e-maily!

Pojďme si proto při příležitosti 25 let od sametové revoluce připomenout, jak se vlastně žilo za „totáče“. Mladší generace to nepamatují, znají to pouze z vyprávění. Jenže z doby před listopadem 1989 existuje řada unikátních snímků, které často mluví samy za sebe.

Chceme proto sesbírat unikátní fotografie z dob vlády komunismu v Československu. A zapojit se můžete i vy! Pošlete své snímky na tip@blesk.cz. Nejlepší z nich otiskneme ve speciálním vydání Blesku.

Nejde však o libovolné fotky, zajímají nás následující témata:

1. Jak jsme se oblékali za totáče

2. Naše Vánoce a Silvestr (fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.)

3. V práci (dovolené ROH, závodní večírky, cvičení CO)

4. Na vojně

5. Dovolená

6. Moje město tehdy a teď! Tato kategorie má své specifikum. Vyfoťte stejné místo, které jste objevili na své unikátní předrevoluční fotografii, jak vypadá dnes. Jak se za ta léta změnilo? Jak to může vypadat, ukázal čtenář Jaroslav Hlaváček, který nám zaslal snímky "svého" města - Českého Brodu.

Jak fotky poslat? Co za to?

Objevili jste ve svých albech zajímavé snímky, spojené se svými zážitky z doby minulého režimu? Podělte se o ně s ostatními čtenáři a pošlete k nim krátký příběh, co jste za komunistů prožívali!

Je to snadné, vezměte mobilní telefon a ofoťte snímky ve Vašich albech. Nebo požádejte děti, případně vnoučata, jistě Vám s technikou rády pomohou. Kromě otištění nejlepších fotek pro Vás připravujeme i hodnotné ceny. Jaké? Nechte se překvapit!

Jak se žilo za totáče: Zákaznice pojízdného bufetu. Jak se žilo za totáče: Zákaznice pojízdného bufetu. | ČTK
Jak se žilo za totáče: Přikulování v plzeňském pivovaru (1982). Jak se žilo za totáče: Přikulování v plzeňském pivovaru (1982). | ČTK

A pokud žádné zajímavé snímky k dispozici nemáte, přečtěte si alespoň intimní příběhy lidí z obrazovky ve speciální dvojknize z edice Blesk Extra „Šlechta z obrazovky - Rudá šlechta“.

Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! | Blesk

Objednejte si knihu přes SMS

Chcete dostat knihu až domů? Objednejte si ji. Za stejnou cenu a díky jediné SMS. Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

kkokes ( 1. června 2018 20:51 )

Kašpárku ,ty ani nevíš co je komunismus

tgbb ( 9. listopadu 2014 14:23 )

limonáda oranž, citron, malina,kofola, vinea, ,top-topic 0,3 l 1,5 kč , aby reálná cena byla stejná měly by stát dnes 10,5 kč, kofola 0, 5 l 19,9 kč , vinea 19.9kč 0,5 l , sprite 250ml 12 takže opět všší reálná cena po25 letech údajného bohatnutí

tgbb ( 9. listopadu 2014 13:13 )

žilo se mnohem lépe než dnes proto fašisti tak lidem neustále lžou

tgbb ( 9. listopadu 2014 13:03 )

výsledek puče teroristů 1989 rozbité československo,zadlužení, rozkradení stovek podniků desítek bank, 600 000 lidí bez práce na úřadu práce + 300 000 lidí bez práce vyřazených z přadu práce + 540 000 předčasných důchodců bez práce, návrat do feudalismu zažil jsem komouše a říkám jasně vy kapitalisti = otrokáři jste stonásobně horší

dyskrymrynacjia ( 9. listopadu 2014 11:17 )

Musíš se taky starat a něco dělat, jinak už budeš mít jen holou p.r.del, lenochu

Zobrazit celou diskusi