Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Krásná Brittany je po smrti: Vybrala si datum, kdy zemřela!

Autor: simao - 
3. listopadu 2014
07:35

Chtěla žít. Ve 29 letech by toho před sebou měla ještě hodně, nebýt zdrcujícího lékařského nálezu - nádoru na mozku. Brittany Maynard (†29) přesto některé lidi šokovala, když si vybrala datum své smrti. Pilulku, která ji sprovodila ze světa, nakonec skutečně o víkendu spolkla!

Její příběh vyvolal řadu vášnivých reakcí. Brittany Maynard se rozhodla odejít ze světa dobrovolně, důstojně, v klidu a míru v duši... Bylo to velmi bolestné zjištění, ale se svým onemocněním nemohla dělat více. Nevyléčitelný nádor na mozku znamenal krutý verdikt. Zemře. Doktoři jí dali šest měsíců.

Brittany se však rozhodla vzít svůj život do vlastních rukou - a ukončit jej dříve, než to udělá zákeřná nemoc. Předem avizovala, že si 1. listopadu vezme smrtící pilulku. A i když to vypadalo, že vůle žít ještě alespoň chvíli bude silnější, nakonec odešla ze světa ve své posteli a ve společnosti své rodiny, pro kterou to musely být ohromně těžké chvíle. Věděli, že to přijde, ale na smrt se připravit stejně nelze.

Důstojná smrt

Nádor zjistili pohledné Brittany letos v lednu. Zemřela v sobotu v americkém Oregonu. "Odešla poklidně, ve své posteli, obklopená nejbližší rodinou a milovanými," oznámila nyní na Facebooku organizace Compassion & Choices. Její mluvčí Sean Crowley pro televizi ABC dodal, že Brittany v poslední době trpěla" stále častějšími a delšími záchvaty, těžkými bolestmi krční páteře" a měla i příznaky mrtvice.

Nemoc se začala projevovat, Brittany však chtěla zemřít důstojně, při smyslech... O svém rozhodnutí již dříve natočila emocionální video. V jejím "právu zemřít" ji podpořil i její zdrcený manžel Daniel Diaz, kterého si vzala v roce 2012. Brittany ještě stihla oslavit jeho třicetiny. Tak, jak si naplánovala. "Myslím, že ze začátku si moje rodina přála zázrak. Chtěli lék pro mou rakovinu," přiznala v říjnu Brittany.

Nakonec však akceptovali její přání. A drsnou realitu, že by na zázrak čekali marně. Své "právo zemřít" využily kromě Britaany v Oregonu již stovky lidí. Ovšem v průměrném věku 71 let. U lidí do 35 let jde o výjimky. Eutanazie je v Oregonu legální od roku 1994. V roce 1997 ji potvrdili občané v referendu.   

janina7777 ( 3. listopadu 2014 15:34 )

udělala dobře

babapsi ( 3. listopadu 2014 14:44 )

je mi z toho moc smutno, mladá, hezká, život před sebou a musela odejít!

ninka64 ( 3. listopadu 2014 12:43 )

ninka64 ( 3. listopadu 2014 12:41 )

ninka64 ( 3. listopadu 2014 12:41 )

No tvůj mozek je pravděpodobně také chorý.

Zobrazit celou diskusi