Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Příběh rodiny: K 4 vlastním dětem si vzali 4 do pěstounské péče!

Autor: Pavel Ryšlink, lmk - 
3. listopadu 2014
05:33

Tatínek jí umřel na leukemii a dětství tak vůbec neměla jednoduché. Proto se Bohumila Krejčíková (38) z Uhřic na Brněnsku rozhodla, že svůj život zasvětí péči o děti. Ke čtyřem vlastním si vzala další čtyři do pěstounské péče.

„Víte, žádné dítě si nezaslouží, aby bylo v dětském domově. Neudělalo nic, proč by mělo být zavřené. Nemůže za to, že co se stalo mezi jeho rodiči nebo jeho rodičům,“ řekla Blesku máma a pěstounka Bohumila Krejčíková.

Krejčíkovi prý vždy chtěli mít velkou rodinu. „Prvním impulsem prý byla ztráta prvního čekaného miminka. „Pak se narodily holky Markétka (16) a Karolína (15). Říkali jsme si, že by to chtělo ještě nějaké děti. Tak jsme se začali zajímat o možnostech nějaké dítě si vzít do pěstounské péče,“ říká Bohumila.

K vlastním Markétě a Karolíně záhy přibyli dva kluci. „My jsme byli nadšení amatéři bez zkušeností, kteří měli ideu pomoci nějakým dětem,“ prozradila Bohumila s tím, že oslovili úřady a začali jednat. „Musím říct, že jsme se setkali jen se skvělým přístupem.“ Do rodiny tak před deseti lety přibyli bráškové Pavel (13) a Patrik (12).

Nerozlišují, kdo je vlastní a kdo ne

Brzy po přijatých brášcích se Krejčíkovým narodil syn Mirek (7). Po něm do rodiny přibyla postižená sestřička Pavla a Patrika Deniska (8) a narodil se další vlastní syn Kryštof (3). Nakonec si před rokem a půl vzali Krejčíkovi do péče ještě Julinku (8). „My ale nerozlišujeme mezi vlastními a přijatými dětmi. Pro nás jsou všechny naše.“

„Chvilkami mám dny, kdy už skoro nemůžu. Pak ale funguje čokoláda a kafe. A hlavně vědomí, že chci dát dětem hezké dětství. Víc vlastně ani ovlivnit nemůžu. Ukážeme jim, co je dobré, co se má a co ne. Je na nich, co si odnesou do života,“ konstatuje Bohumila. Krejčíkovi vychovávají děti ve vzájemné lásce. „Důležité bylo provázat vztahy, aby se nikdo necítil, že sem nepatří. Jak přijaté děti, tak vlastní,“ uvedla Krejčíková a dodala: „Já říkám, nemusíte se milovat, ale musíte spolu vycházet a mít se rádi a vzájemně se respektovat.“

„Nikde jsme neměli žádnou krizi. Začátek samozřejmě nebyl jednoduchý. Ten první rok jsem si říkala, do čeho jsme to proboha vlezli. Ale moc dobře jsem věděla, vím a vždy budu vědět, proč jsme do toho šli,“ říká rozhodně máma rodiny.

Osudový chlap

Bohumila Krejčíková přišla jako malá o tatínka. Osud jí ale za to přihrál do cesty jedinečného partnera. Osmnáct let jsou spolu s Jaroslavem Krejčíkem (40), který je jí ve všem velkou oporou. „Já mám na starosti jenom vydělávání peněz. Všechna ta tíha rodiny je na manželce. Ona je ta, kdo se stará o rodinu a vychovává děti. Já jen nosím domů peníze a hraju si s dětmi,“ skromně říká manžel Jaroslav.

Přestože všechny přijaté děti vědí, že mají své biologické rodiče a jsou s nimi v kontaktu, Krejčíkovi je budou mít celý život za vlastní. „Pěstounství není o tom, že v osmnácti letech dítě odejde a tím to končí. Pěstounství je prostě napořád,“ řekla Blesku Bohumila Krejčíková.

Pěstounské rodiny se od normálních rodin nijak neliší. Žijí z příjmu rodičů, pouze na přijaté děti dostávají příspěvek určený na zajištění potřeb dětí. „Manžel je konstruktér dveřních systémů kolejových vozidel, takže rodinu živí on. Je ale také skoro pořád v práci,“ prozradila Bohumila Krejčíková. O speciální pomoc požádali jen jednou, když potřebovali sehnat peníze na podlahové vytápění. Tehdy se obrátili na nadační fond J&T, který jim ochotně pomohl.

Kampaň „Hledáme rodiče“

Kampaň Hledáme rodiče pomáhá hledat náhradní rodiče pro děti, které z vážných důvodů nemohou vyrůstat ve své biologické rodině. Iniciátorem kampaně Hledáme rodiče je Nadační fond J&T, jenž se rozvoji pěstounské péče v České republice věnuje již od roku 2004

„Málokomu se chce věřit, že v takhle velké rodině může být čas na každé z dětí. Přesto se to u Krejčíkových daří. I když to vždycky není jednoduché, maminka Bohumila si pozornost pro každé z nich najde. Například nedávno „bojovali“ s potížemi se čtením u jednoho z chlapečků. Paní Bohumila si již dříve všimla, že má rád věci, které mu chrastí pod rukama. Sehnala velkou krabici plastových písmenek – a problém byl prolomen! Rodině Krejčíkových fandíme a jsme rádi, že jsme je mohli v jejich úsilí podpořit,“ říká Martina Vančáková, odborná garantka kampaně „Hledáme rodiče“.

Zaujal vás příběh rodiny Krejčíkových? Pokud uvažujete o pěstounské péči a hledáte informace, podívejte se na stránky www.hledamerodice.cz nebo volejte bezplatnou infolinku 800 888 245.

Pěstounství

Pěstounství je forma náhradní rodinné péče o děti, jejichž rodiče se o ně neumějí, nechtějí nebo nemohou postarat. Pěstouni se starají o svěřené dítě po dobu nezbytně nutnou, mnohdy však až do dospělosti dítěte.