Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obří srdce mezi paneláky: Vytvořila ho živá těla školáků!

Autor: hra - 
1. listopadu 2014
15:44

Obří srdce z živých těl vytvořili mezi paneláky děti a jejich učitelé ze Základní školy krále Jiřího z Poděbrad ve Strakonicích. Na hřišti se jich sešlo více než 460. Happeningové srdce vzniklo na počest českého krále, jehož jméno škola nese.

„Symbolické srdce připomíná soudružnost naší školy a mírovou misi krále Jiřího z Poděbrad. Chtěl dosáhnout mírového společenství evropských panovníků, a aby u nás žili katolíci a kališníci vedle sebe pospolu. Jeho odkaz je aktuální i dnes,“ uvedla koordinátorka projektu Helena Braťková.

Školáci obratnému politikovi a diplomatovi doslova propadli. Kromě obřího srdce vytvořili pexeso, komiksy, deskové i další hry inspirované jeho životem. „Každá třída měla svůj miniprojekt, školáky to bavilo. Všichni u nás dobře vědí, kdo byl Jiří z Poděbrad,“ dodala Helena Braťková na adresu průkopníka Evropské unie.

Některé snahy krále Jiřího z Poděbrad, staré 550 let, totiž připomínají současná pravidla evropského společenství.

Králova mírová mise

Jiří z Poděbrad uvažoval jako moderní evropský státník. Inicioval projekt mírové organizace evropských států, podle kterého by křesťanské státy vytvořily společnou mezinárodní organizaci opírající se o tři základní body. O stálé shromáždění delegátů, mezinárodní soud a finanční úřad shromažďující členské příspěvky.

Počítal s radou panovníků, společnou měnou a koordinací hospodářské politiky. Státy by mezi sebou neválčily, vše by se řešilo uvnitř unie. V roce 1464 to přednesl papeži, ten na něj uvalil klatbu.

 

cernykondor ( 1. listopadu 2014 16:27 )

Ty děti jsou matené záměrně?

Zobrazit celou diskusi