Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osudy hlasatelů z dob socialismu: Tomsová se chtěla zabít! Když zemřelo její první dítě

Autor: simao - 
1. listopadu 2014
05:00

Zapomenuté životní osudy televizních moderátorů z dob nadvlády komunistů někdy berou za srdce. Bezpochyby je to i případ Marie Tomsové (62), hlasatelky, která si prošla v životě peklem. To když zemřel její první syn. V pouhých pěti měsících...

Psal se rok 1980. Marie Tomsová o téhle době dlouho nechtěla mluvit. Zasáhla ji velká tragédie. Na syndrom náhlého úmrtí kojence zemřelo v pouhých pěti měsících její první dítě. "Tenkrát jsme to neznali, nevěděli... Ve spánku na bříšku," vzpomínala Tomsová na úmrtí ve své 13. komnatě na obrazovce České televize.

Tomsová byla na dně. Uvažovala i o sebevraždě. I její příběh spolu s dalšími podrobnostmi přináší kniha "Šlechta z obrazovky", jedna z dvou částí speciálního vydání z edice Blesk Extra. Tou druhou je "Rudá šlechta", odhalující pohnuté osudy komunistických papalášů. V intimních příbězích se tak v ní spojují dva rozdílné světy. Nová dvojkniha Blesku je právě v prodeji!

Příběh Marie Tomsové, sympatické moderátorky s milým úsměvem, ale smutkem v očích, je úmrtím jejího prvního dítěte značně poznamenaný. Tomsová však dokázala jít dál. Jak se však žilo po takové tragédii? "Je to zlé. Proto jsem o tom, co se nám stalo, celý život nechtěla mluvit. Dostrkala mě k tomu po letech až Marie Retková, která se mnou tenkrát neštěstí prožívala," přiznala Tomsová v rozhovoru pro Blesk pro ženy.

Ztráta dítěte ji paralyzovala na půl roku. Chtěla se i zabít. "Když jsme se vraceli autem od mých rodičů, kde se to stalo, zpátky do Prahy, říkala jsem manželovi: ´Pojď, napereme to někam do stromu nebo do zdi.´ On mě ale přesvědčil, že kvůli rodičům nemůžeme," vyzdvihla Tomsová další ze svých opor.

Dlouho nemohla znovu otěhotnět

S doktorem práv Milošem Tomsem je přes tři desítky let. Po tragickém úmrtí prvorozeného syna se dlouho snažili znovu počít. Nedařilo se. Šlo o další těžké období, trvalo sedm let. "Já jsem nemohla vidět děti, já jsem nemohla vidět pohled do kočáru," říkala Tomsová v ČT. Ve 38 letech však znovu otěhotněla!

Video Hlasatelka Tomsová (61) nestárne: Ukázala se v plavkách! - Thomas Kruchina, Ondřej Rybár
Video se připravuje ...

Porodila 21. listopadu 1989. Syn Miloš se narodil v euforii sametové revoluce. O rok později dostal brášku Míšu, třetí dítě, které Tomsová přivedla na svět... "Tragédii jsem svým způsobem vytěsnila, když jsem konečně měla další děti. Ale teď, jak stárnu, tak se s tím najednou zase nemůžu srovnat. Pořád se mi vrací pocit, jestli jsem to nezavinila, jestli se tomu nedalo nějak zabránit," přiznává Tomsová, že se dodnes se smutnou minulostí úplně nevyrovnala.

50 zapomenutých příběhů …nezapomenutelných lidí z televize

Dva světy v jedné knížce. Stačí jí obrátit a z utajovaných osudů rudých mocipánů přeskočíte do intimních příběhů televizních hlasatelů a redaktorů, kteří před Listopadem vstupovali do životů generací. Tak neobvyklou příležitost nabízí publikace Blesku, která je na pultech.

I bačkora může udělat velký otisk – právě to pasuje k dílu Rudá šlechta. Mizerný krejčí, který ušil zradu na celý národ, profesionální papaláš, který pod hlavněmi okupačních tanků dokázal vlasti nasadit roubík. Pak je tu například příběh óbrsvazáka, jenž posadil na trůn Miloše Zemana.

Druhá část, Šlechta z obrazovky, zahrnuje kusy životů televizních tváří. Znali jsme každou jejich vrásku, ale nevěděli, že tihle lidé třeba loupili, sváděli známé herce, nebo bojovali o holý život. Takový je i příběh Marie Retkové, který přinášíme jako malou ochutnávku. Prostě 50 šokujících osudů a jeden navíc – pana Vajíčka…

Objednejte si knihu přes SMS

Chcete dostat knihu až domů? Objednejte si ji. Za stejnou cenu a díky jediné SMS.

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s.

infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod.

mobil@cncenter.cz

www.platmobilem.cz

satanklaus ( 2. listopadu 2014 12:24 )

Na hledání dominantního muže, co by ti pořádně naflákal, sis vybrala špatnej web ty masochistko, co pořád lezeš tam kde tě to ničí

zabibol ( 2. listopadu 2014 09:11 )

Komunistické hyeny zničily život miliónům lidí a zavlekly Československo až na samé dno ekonomické propasti.

babcaa ( 1. listopadu 2014 23:02 )

Hele husičko, ta tvoje stylizace do oduševnělé slušné morální madam lezoucí do bulváru, bije svojí nablblostí a umnělostí přímo do očí, stejně jako u těch dvou pod tebou. Jdi si raděj hrát s dětičkama na píseček, ...aspoň do tý doby než si pořídíš aspoň nějakej mozeček a naučíš se ho používat

lydyna ( 1. listopadu 2014 19:44 )

Vidím, že v ČR žije mnoho debilních jedinců, kteří do diskuzí plkají jen své přiblblé názory. Jsou to jistě jedinci bez morálních zásad a s nižším IQ. Nikdy by nemohli být tak lehkomyslní, že se nepozastaví nad úmrtím kojence a ještě toto zlehčují a vysmívají se. Tu bolest můžete poznat jen tehdy, pokud by toto potkalo vás. A hlavně vašim dětem bych nepřála tak bezcitné rodiče. Styďte se hovádka.

selmalita ( 1. listopadu 2014 17:44 )

Jižanko máš úplnou pravdu a je zajímavé,že obvyklí GÉNIOVÉ se svými přiblblými příspěvky zde přestali diskutovat a to je dobře.Jinak mně i lidem v okolí(kromě pražáků)také vadí ta hrozná čeština Václavka,Takáče,Borka,Kroužkové a většiny dalších zejména na čt24.I přes dlouhodobé připomínky diváků k jejich vyjadřování naopak stupňují svou aroganci a není nikdo,kdo by je třeba za to i propustil.Asi se jich vedení ČT a Rada pro... BOJÍ.

Zobrazit celou diskusi