Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vesmírná loď miliardáře Bransona explodovala! Jeden mrtvý, jeden těžce zraněný

Autor: ČTK - 
31. října 2014
19:58

Vesmírná loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic měla dnes během testovacího letu nehodu. Na palubě byli dva piloti. Jeden zemřel, druhý je zřejmě vážně zraněný.

Podle agentury AP stroj explodoval za letu po zážehu motorů a spadl v Mohavské poušti.

"Během testu stroj utrpěl vážnou anomálii, která vyústila ve ztrátu SpaceShipTwo," napsala společnost britského miliardáře Richarda Bransona nejprve na Twitteru. Poté v prohlášení uvedla, že není jasné, jaký je osud pilotů a zda se jim podařilo katapultovat. Na místo neštěstí u kalifornského městečka Mojave okamžitě vyjely hasičské vozy.

Jak agentuře AP událost popsal fotograf Ken Brown, který byl svědkem nehody, vesmírná loď explodovala krátce poté, co se odpoutala od letadlového nosiče. Zažehla raketové motory a pak nastal výbuch. Letadlový nosič přitom vynesl vesmírnou loď do velmi vysoké výšky.

Společnost zatím příčinu nehody ani žádné další podrobnosti nezveřejnila. Uvedla pouze, že na vyšetřování spolupracuje s místními úřady.

Společnost Virgin Galactic plánovala mít k dispozici celkem pět vesmírných lodí SpaceShipTwo a využívat je k soukromým cestám do vesmíru. Cesty již bylo možné rezervovat, a to za počáteční částku 200.000 dolarů (přes 4,4 milionu Kč). Podle agentury Reuters si cestu zamluvilo nebo složilo zálohu již více než 800 lidí včetně Lady Gaga, Justina Biebera nebo Kate Winslet.

K výletům do vesmíru mělo dojít z kosmodromu Spaceport America, vybudovaném v poušti Nového Mexika. Do lodi by se mělo kromě pilota vejít ještě šest pasažérů. Původně zveřejněné plány byly následující: SpaceShipTwo měl vynést nosný letoun WhiteKnightTwo do výšky 15 kilometrů, kde se loď měla odpojit a zažehnout raketový motor, který ji vynese nad zemskou atmosféru. Vesmírný výlet by měl trvat asi 2,5 hodiny

nojasne ( 1. listopadu 2014 11:40 )

Tak nehodě se v americe říká anomálie. Inu asi nemůže říct investorům natvrdo, že pár miliard a pár let vývoje je v hayzlu.

jarypadlo ( 1. listopadu 2014 11:21 )

Amerika jede-hlavně mám jejich kecy o ekologii.Nejenže jejich auta žerou jak otesánci,ale ještě taková eko-antibomba.Nejen Branson to má v palici vylízaný!

londynskypes ( 1. listopadu 2014 08:31 )

dementi roupama nevi kam s prachama

ninunka ( 1. listopadu 2014 03:48 )

PS: na modré obloze jsou vpravo bílá okna-tam si vyber a krásný relax přeji

ninunka ( 1. listopadu 2014 03:42 )

nepletu ano 9 hod.-ale máš vpravo výběr relax jinak-stačí klik na jednu a hned je to kratší tomu se říká "relax luxus zóna" už musím -pá pá ty srandičko

Zobrazit celou diskusi