Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívce (11) ze Sýrie ustřelili ruku: Novou dostala v Česku!

Autor: dce - 
31. října 2014
10:45

Bylo jí teprve deset let, když přišla o pravou ruku. Sidru o ni připravila řízená střela, která dopadla na místo, kde si hrály místní děti. Měla velké štěstí, mnoho jejích kamarádů nepřežilo. Teď si pro novou ruku - protézu - dojela ze Sýrie až do Brna!

V březnu 2013 dopadla do syrského Damašku řízená střela B7. Zabila několik dětí. Sidra, která vše jako zázrakem přežila, měla "pouze" tržnou ránu na ruce. Ta se ale ukázala tak vážná, že jí ruku museli nad loktem amputovat.

Sidra, která pochází z chudé rodiny, se tak rázem ocitla v bezvýchodné situaci. Bývala pravák - ruka jí chyběla zejména ve škole, kde vždy dosahovala skvělých výsledků. Jejího příběhu si na facebooku všiml syrský rodák, který už čtyři desítky let žije na Slovensku.

Mohamed Salha se rozhodl rodině pomoci - podařilo se mu sehnat pro ně vízum a dostat se na Slovensko. Zde platí veškeré jejich výlohy. Jeho hlavním cílem ale bylo pořídit Sidře protézu, která by jí ulehčila život. Firma Ottobock ČR přislíbila vyrobit novou ruku pro dívku zdarma. A právě tu včera Sidra v  Brně dostala.

"Jsem strašně šťastná. A těším se, že budu všechno dělat sama a nebudu potřebovat ničí pomoc. Oblékat se, vysvlékat, ve škole kreslit a používat obě ruce," svěřila se Sidra pro Českou televizi.

Když má teď novou ruku, začně zřejmě nyní i nový život. Rodina se totiž do Sýrie, z níž už utekly miliony uprchlíků, nevrátí. Mají možnost odejít do Německa, kde žije část její rodiny.

mekanik ( 1. listopadu 2014 09:46 )

já to nechápu.naši lékaři tady cizincům zachranujou životy o 100 šest ale na český děti se musejí dělat sbírky nebot´zdravotní pojištóvny spoustu zákroků ne hradí.jsou to ostudy,pojištovny

londynskypes ( 31. října 2014 12:23 )

to byl fofr..toho by se ceske decko nedockalo

petrkramnypresident ( 31. října 2014 10:56 )

A teď rychle šup s bubáky do Němec...

Zobrazit celou diskusi