Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják!

Autor: Saša Vetkovská, zrk - 
31. října 2014
05:01

Pij mléko, je zdravé – to slýchá každé dítě od narození. Pijte mléko, ať vás nezkřiví osteoporóza a nelámou se vám kosti, radí lékaři dospělým. Podle švédské studie je ale mléko zabiják. Co na to Češi?

Výzkum, při němž švédští odborníci 20 let sledovali 61 tisíc žen a 45 tisíc mužů, údajně ukázal, že mléko nemá na pevnost kostí tak silný dopad, jak se říká. Naopak! Podle studie, jejímž autorem je Karl Michalesson z Univerzity v Uppsale, dáte-li si mléka denně 680 ml a více, můžete zdvojnásobovat riziko brzké smrti. Důvod? Tuk v mléce. Může být spouštěčem zánětů a zvyšuje riziko infarktu. Nízkotučné výrobky, např. sýry, jogurty riziko předčasné smrti podle nich ale snižují a zdraví kostí podporují.

Naši odborníci ale mléku »psí hlavu« nenasazují. Podle MUDr. Kateřiny Cajthamlové, lékařky, odbornice na výživu, je mléko dobrým nosičem vápníku. „Aby se ale vestavěl do kostí, potřebujeme navíc pohyb a vitamin D, tedy pobyt venku na slunci. Bez toho, ať pijeme mléka, kolik chceme, není to užitečné,“ objasňuje lékařka. Zároveň ale varuje, že tučnější než mléko jsou právě jogurty, zejména smetanové, a sýry. Mléko nezatracuje ani dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá. Mléko a mléčné výrobky jsou podle ní nedílnou součástí vyvážené stravy dětí i dospělých. „Jsou ideálním zdrojem vápníku, malého množství vitaminu D a všech nutričních látek potřebných pro zdravé kosti,“ říká dietoložka. Naopak studie podle ní ukazují, že příjem méně tučných mléčných výrobků pomáhá snížit riziko vzniku např. obezity či vysokého krevního tlaku.

Parta hic:

Pivo vyměnili za mléko Hornická Parta hic s předákem Krasinem (Vladimírem Menšíkem) pohřbila v letité komedii režiséra Hynka Bočana pivo a vyměnila ho za mléko. Sedm chlapů k experimentu donutila závodní lékařka Alice Váňová (Regina Rázlová). Chtěla dokázat, že tzv. kalciová bariéra je ochrání před silikózou. Z herců na fotografii dosud zemřel jen Vladimír Menšík a Josef Kemr.

uslepekravy ( 2. listopadu 2014 16:45 )

Tučné mléčné výrobky jsou chutnější, ale nemusí s ejich sníst hromada. Říkají,že mléko je určeno mláďatům, takže dospělý člověk nemá důvod ho pít, protože má zuby a může jíst.

jaromir123 ( 31. října 2014 19:24 )

Člověk je všežravec a proto je tolik operovaných žlučníků, nemocí střev a žaludku. Všichni jí pestře a vyváženě a hlavně všežravě. Z toho se mají akorát nejlépe doktoři - ale to není asi dobře. Tedy jen tak dále - postavíme novou nemocnici. A jaký trávicí systém má šimpanz a gorila ? Že by také jiný ? Člověk je jim podobný více než z 90%.

jaromir123 ( 31. října 2014 18:37 )

Mléko obsahuje různé hormony a výživné látky vhodné pro tele. Člověk je asi něco jiného. - ačkoliv se někteří chovají jako telata. Tedy pro ně je asi vhodné.

maxovskej ( 31. října 2014 13:53 )

Já se napiji mléka málo kdy ale občas dostanu na mléko chuť,jinak si raději dávám pivko,lahváče ze sklípku 10sítku Braník to mě chutná pořád.

mememumu ( 31. října 2014 13:18 )

Mléko žádný specifický "růstový hormon" neobsahuje. Obsahuje maximálně to, co do sebe dostala kráva a totéž obsahuje i maso. Tvojí "logikou" bys nemohl jít vůbec nic. Protože u všeho mžeš napsat to svoje "a copak papá XY (libovolná rostlina či živočich)? Co ji lidé dávají? Ano, i to je pak v XY". Výrok "mléčné výrobky jsou zabijáci" je výmysl chorého mozku, skoro až šíření poplašné zprávy. I když, inteligentní člověk se tomu zasměje, a de.bilové, těch škoda není.

Zobrazit celou diskusi