Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Český hrdina z koncentráku: Lstí zachránil 900 židovských dětí! Od Zemana dostal metál

Autor: simao, ČTK - 
30. října 2014
14:24

Nicholas Winton není jediným zachráncem z dob nacistických hrůz, který dostal od prezidenta Zemana státní vyznamenání. Nezapomnělo se totiž ani na třebíčského rodáka Antonína Kalinu (†87). "Český Winton" byl in memoriam byl oceněn medailí za to, že se mu podařilo zachránit na 9 stovek židovských dětí! Jeho pozapomenutý příběh přitom bere za srdce.

Politický vězeň Kalina se do koncentračních táborů Dachau a Buchenwald dostal jako radikální komunista, kterého zatkli čeští četníci. Buchenwaldu se zapojil do tamní samosprávy. V nelidských podmínkách projevoval neobyčejnou lidskost - v bloku 66, tzv. Kinderblocku (dětském bloku) se snažil pomáhat židovským dětem, které se sem dostaly. Dělal to různými způsoby.

"Zachránil 900 židovských dětí v koncentračních táboře před vyhlazením, a to tím, že SS komando, které přišlo tyto chlapce postřílet, bylo zastrašeno, byť falešnou informací, že v příslušném baráku je tyfová epidemie. A oni 'stateční esesmani', kteří s takovou chutí vraždili civilní obyvatelstvo, utekli," uvedl při předávání vyznamenání na Pražském hradě prezident Miloš Zeman, který si na Kalinu vzpomněl a udělil mu medaili Za zásluhy I. řádu.

Kalina byl "starším bloku", zároveň členem ilegální podzemní organizace a organizátorem unikátní záchranné akce. Svým svěřencům se také snažil všemožně ulehčit. Postarat se tu o porci jídla navíc, tu o lepší přikrývky, tu o páry bot. A také je podpořit na duchu a v rámci možností vzdělávat - v dějepisu, ale i matematice. Pohyboval se však na pořádně tenkém ledu. Domů musel odesílat zprávy, že děti na nemoci umíraly. Aby mohly žít dál...

Traduje se i další historka, jak dětem pomohl před pochodem smrti. Riskoval vlastní život, když dětem nechal přešít židovské žluté hvězdy na křesťanské a změnil jim v papírech jména na nežidovská. Věděl, že židé půjdou první... "Esesákům" pak oznámil, že žádné židovské vězně ve "svém" bloku nemá! "Kdo řekne, že je žid, dostane přes holý zadek," řekl prý Kalina dětem podle novináře Stanislava Motla, který o "Kalinových dětech" vydal i knížku. Českému komunistovi se podařilo zachránit údajně na třináct stovek dětí.

Kalinova hrdinství si všimli i v zahraničí. V roce 2012 mu izraelský památník obětí a hrdinů holokaustu Jad vašem taktéž in memoriam udělil titul Spravedlivý mezi národy. Kalina zemřel 1. ledna 1990 v Praze. Za jeho života se mu však uznání za jeho činy nedostalo... A skoro se o něm nevědělo! "Nikdo o ničem nevěděl, on se ničím nechlubil, nikdy neřekl, co tam dělal nebo co udělal," řekla ČT 24 jeho neteř Naděžda Šinoglová.

abcd.adcb ( 30. října 2014 21:43 )

Naštěstí cikány nikdo nezachraňoval, ty byli přítěží vždycky.

.abcd.abcd. ( 30. října 2014 20:52 )

A víš proč? Žid maká a platí daně. Cikán krade a žije z daní.

abcd.adcb ( 30. října 2014 19:02 )

Těžko honimíre, já jsem tam nebyla.

vrahrychtar ( 30. října 2014 18:43 )

libilo se mi jak te klaun Zemljan hobloval (hoblikem) pod sukinkou

abcd.adcb ( 30. října 2014 18:41 )

Ty jsi dostal olovem do palice, debile!

Zobrazit celou diskusi