Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nechutná politická korupce! Kvůli Zemanovi a jeho oceněným vrátil režisér Němec medaili

Autor: simao, vr - 
29. října 2014
17:01

Státní vyznamenání pro kamarády a za odměnu za podporu? Prezident Miloš Zeman opět čelí tomuto nařčení. Tím, že vyznamenal režiséry Renče a Sedláčka, však pořádně naštval legendu české režie Jana Němce. Ten se dokonce rozhodl vrátit na Hradě své vlastní vyznamenání! 

Za komunistů mu zakázali v roce 1966 točit, utekl do exilu, režim ho zbavil občanství. Režisér Jan Němec žil v SRN, Velké Británii i USA. Ale po sametové revoluci se vrátil do vlasti. První manžel zpěvačky Marty Kubišové je však ze současného dění v Česku opět rozladěný. Pořádně ho pobouřila vyznamenání pro Filipa Renče a Roberta Sedláčka, mladší kolegy z branže. Předal jim je včera na Pražském hradě prezident Zeman Podle něj je dostali proto, že pomáhali Zemanovi v kampani.

"Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře," napsal Němec v dopise, který adresoval Kanceláři prezidenta republiky.

Odevzdal medaili, kterou dostal od Havla!

Tím však Němec neskončil, vydal se rovnou na Hrad. Odevzdat svou Medaili za zásluhy! "Dovoluji si předat do Vašich rukou státní vyznamenání, které mi bylo uděleno 28. října 2002. Zříkám se ho dočasně jako protest proti aktu arogantní politické zvůle, ke které došlo při včerejší oslavě vzniku samostatného Československého státu," ujasnil Němec v dopise.

Zemanovo počínání označil Němec "za nechutné a politicky korupční." "Tento akt považuji za nestydatou politickou korupci. Vyznamenávat umělce toleruji, ale jenom lidi, kteří ve své profesi pomohli kampani za vítězství v politice? Těm dávat vyznamenání ve výročí státnosti a dávat je do stejné řady s panem Wintonem či Winstonem Churchillem považuji za skandální a hanebné a korupční," dodal Němec Blesk.cz. 

Vyznamenání si váží, neodevzdal ho na Hrad nadobro. "Chci, aby tam vyznamenání bylo uschováno do té doby, než tam bude jiný hradní pán, a pak vydáno, nejspíše mé ženě či dceři, protože já se toho nedožiju," uvedl dnes Němec, který si však dnes na recepci Kanceláře prezidenta republiky na přijetí trochu počkal. Zhruba 20 minut, což mu radost také neudělalo. Poté dorazil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. "Respektuji váš názor, protože jsme ve svobodné demokratické společnosti a vše mu předám," řekl Němcovi.

Jan Němec patří k představitelům české nové vlny v naší kinematografii. Spolu s Milošem Formanem, Jiřím Menzelem, Věrou Chytilovou, či Evaldem Schormem. Na svém kontě má snímky jako Démanty noci, O slavnosti a hostech, V žáru královské lásky a Toyen.

 

cernykondor ( 31. října 2014 17:59 )

Pravda..... V životě je ale vše o toleranci, protože on nikdo není dokonalý, a každý dělá chyby. Jsou jedinci,kterým s ale jeichb činy netolerují. A takové je třeba umět rozeznávat, oddělit zrno od plev.

salto ( 31. října 2014 09:26 )

Zeman je kabrňák, nenechá si do toho mluvit a jde mu skutečně o toto zemičku. Vzpomínám s vděkem, jak nakopal do zadku tu zlodějskou partu v čele s Miruškou Němcovou, která chtěla být stojedničkovou premiérkou. Jen tak dál pane prezidente

verasum ( 30. října 2014 15:32 )

 Němec kritizuje Zemana za udělení řádů?? Zajímavé,že mu nevadilo,když mu dal Havel řád a je to jeho bratranec??? Že uděloval řády i lidem,kteří se také ničím vyjímečným nezasadili o státnost,ale byli to jeho kamarádíčkové z mokré čtvrti. Ať si ožrala Němec zamete před vlastním prahem

sars ( 30. října 2014 12:29 )

 V te desítce by měli být ,, politici,, okolo nich se to vse točí.

zabibol ( 30. října 2014 11:25 )

Chybí ti v tom seznamu UDAVAČI A KOLABORANTI!!!!Hlavně ti fašističtí a komunističtí. To ale vyjde na jedno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa