Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh vyznamenaného hrdiny: Přes těžká zranění kryl své kamarády. Chce se vrátit do armády

Autor: max - 
29. října 2014
12:35

Ještě v létě bojoval s teroristy v Afghánistánu, dnes statečně bojuje s následky zranění. Desátník Jaroslav Mevald byl střelcem obrněného vozu, který 12. července u provincie Bagram zasáhla protitanková střela. Přestože měl těžké poranění hlavy a pravé ruky, nevzdal se a střelbu opětoval. Věděl, že na něm závisí život jeho kamarádů. Prezident Miloš Zeman mu 28. října udělil Medaili Za hrdinství v boji.

Jaroslav Mevald denně cvičí s fyzioterapeuty, logopedem, věnuje se mu i psycholog. "Můj zdravotní stav se znatelně zlepšuje. Takže ještě pár týdnů, nějaké vyšetření a měl bych být v pořádku," uvedl Jaroslav pro Českou televizi. Optimističtí jsou i lékaři. "Já si myslím, že to bude příběh se šťastným koncem. Protože se nám lepší kontinuálně," říká Miroslav Kubíček, primář Vojenského rehabilitačního ústavu Slapy.

Léčení je zatím naplánované do konce listopadu, pak chce zraněný voják zpět do služby. Jakmile bude zase zcela v pořádku, doufá, že mu armáda umožní znovu bojovat po boku svých kamarádů v zahraničních misích.



"Chci zpátky do služby. Je to práce, která mě baví a kterou jsem dělal hodně let. Je to i kvůli kolegům. Jsme na sebe zvyklí, věříme si a ta podpora tam je potom důležitá," vysvětluje své důvody Jaroslav. Jeho odhodlání si velmi váží i náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel. "Člověk, který si něčím takovým projde a přesto má ochotu sloužit, má pro armádu velkou cenu," ocenil.

Osudná noční hlídka

Jaroslav byl střelcem ve věži obrněného vozu MRAP. 12. července v noci, vyjel na svou zatím poslední hlídku. "Přišel nástřel z ručních zbraní a z RPG. Naše vozidlo bylo druhé. Dostalo zásah do věže, nebo těsně pod věž," popisuje detaily útoku řidič vozu Daniel Günter. Přestože Jaroslav utrpě závažná poranění hlavy a pravé ruky, nevzdal se, dál kryl své kamarády a střelbu opětoval. "Pocit takovej mám, že jsem ještě aspoň kryl kolegy, kteří tam byli."

Americký vrtulník ho potom převezl do polní nemocnice, kde podstoupil první ze tří operací hlavy. Dva týdny pak musel zůstat v umělém spánku.

zkzkz ( 23. listopadu 2014 20:55 )

zkzkz ( 23. listopadu 2014 20:55 )

sars ( 30. října 2014 12:38 )

 Tady si asi někdo myslí že ve válce armáda chrání zbidaceny lid, ne chrání pouze politiky a boháče aby se z nich nestal zbidaceny lid.Povl jede sám za sebe. Ta naše pěti tisicova armáda by toho moc ne zachránila, .To je jen muj náhled na současný stav. .

hofihofi ( 29. října 2014 17:25 )

Zoldak za prachy a v cizi zemi je furt zoldak a zadnej hrdina. A vsichni uz to tam baleji. Jestli ma nekdo narok na tenhle nazev tak ten kluk 15 let co sel branit ve skole tu holku pred vrazdicim cvokem, kterou pustili z blazince.

308win ( 29. října 2014 14:34 )

Až ti bude zafačovaný pižlat hlavičku tupým a rezavým nožíčkem tak neřvi kde sou ti co by ti měli pomoci protože žoldnéř nepude pro takovou nulu jako seš ty. Co by za to měl? Kdežto pravidelnák tam pude protože to dostane befelem.

Zobrazit celou diskusi