Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapeček ozařovaný v Česku dorazil do Španělska: Léčba pro něj ale nekončí!

Autor: ČTK, haj - 
27. října 2014
22:38

Britský chlapeček Ashya King (5) má již za sebou všech třicet ozařování v pražském protonovém centru. Společně se svou rodinou se navíc vrátil do Španělska, kde bude léčba jeho nádorového onemocnění mozku pokračovat.

"Přijeli dnes dopoledne, chlapci se vede velmi dobře," oznámil advokát rodiny Juan Isidro Fernández Díaz. "Zamíří do soukromé kliniky na imunoterapii," dodal.

Podle informací poskytnutých primářem pražského protonového centra Jiřím Kubešem další postup léčby budou mít na starost španělští onkologové, kteří o něm rozhodnou na základě podrobných vyšetření provedených přímo ve Španělsku.

Specialista, který přijel do Prahy na začátku týdne na konzultaci, předběžně počítá s chemoterapií. Při ní by mohl být použit šetrnější lék než v případě, že by se chemoterapie prováděla souběžně s ozařováním. Na prognózy, zda se chlapec uzdraví, je podle Kubeše zatím brzy.

Rodiče odvezli chlapce z Británie po odoperování mozkového nádoru bez vědomí lékařů do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli na léčení. V Británii na ně byl vydán zatykač kvůli zanedbání péče, několik dní strávili ve vazbě, než mohli po jeho zrušení odletět se synem do Prahy.

Šestitýdenní léčbu snášel Ashya bez větších problémů. V místě, kde byl ozařován, pouze přišel o trochu vlasů, sdělil před nedělním odjezdem z Prahy Ashyův otec Brett. Má chuť k jídlu a je schopen i pít. Během pobytu v Praze se navíc výrazně zlepšila jeho motorika.

 

kov3 ( 28. října 2014 06:24 )

"Chlapeček ozařovaný v Česku dorazil Španělska:" - titulky u vás už píšu asi Maďari...

ninunka ( 28. října 2014 01:06 )

promo akce Protonového centra vyšla na jedničku, ovšem chlapcovo zdraví bohužel ne

Zobrazit celou diskusi