Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Milion eur ve 3 splátkách, nebo do Česka pustíme ebolu, píšou v dopisu vyděrači

Vyděrači chtějí po českém státu milion eur
Vyděrači chtějí po českém státu milion eur  (Autor: archiv)
Autor: šim, simao - 
27. října 2014
14:57

Lhůtu do pondělních 9 hodin ráno na první splátku dali zatím neznámí vyděrači českému státu. Zaplaťte nám milion eur, nebo virus eboly rozšíříme na území České republiky, vyhrožují vyděrači v emailu, který rozeslali vládním orgánům a redakcím českých médií. Virus eboly prý získali z Libérie jako biologický materiál od infikovaného pacienta.

Odesílatelé v úvodu svého vyděračského a výhružného emailu píšou, že na mail nikdo z adresátů z řad orgánů ČR do 21. října nereagoval, proto ho přeposlali do českých médií.

Po České republice neznámí vyděrači požadují 1 milion eur (27 milionů korun) ve třech splátkách ve formě virtuální měny bitcoin. Lhůta pro první splátku uplynula v pondělí v devět hodin ráno, druhou splátku by měl stát zaplatit do středečních devíti hodin ráno a třetí splátku mají vyděrači dostat ihned poté, co bude českému státu předán biologický materiál infikovaný virem ebola.

„Porušení jakkéhokoliv z těchto bodů má za následek okamžité uvolnění infikovaného materiálu mezi bezbranné lidi na kterémkoli místě v ČR. Pokud na toto nebudete reagovat, po kontaminaci a uvolnění máme připravené sociální sítě, twitter, facebook, youtube a tiskové prohlášení do médií, abychom občany ČR a návštěvníky této země varovali před lhostejností orgánů k naší výzvě,“ píše se v dopisu.

Kopie vyděračského emailu Kopie vyděračského emailu | archiv

Vyděrači současně vyhrožují, že s nikým rozhodně nehodlají smlouvat. „Biologický materiál uchováváme v bio kontejnerech za snížené teploty. Účinnost viru, ale jak určitě víte, časem klesá, proto žádný z termínů nebude v žádném případě posouván,“ píše se v něm dále.

K tomuto výhružnému dopisu konečně dnes na společné tiskové konferenci vystoupily bezpečnostní složky státu. „Uděláme všechno proto, abychom ochránili veřejnost," prohlásil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Na případu pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, dnes jej také projednala vláda. Podle něj jde pachatelům o to, aby mezi obyvateli ČR vyvolali paniku.

Podle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty jsou pachatelé "velmi sofistikovaní" a používají "velmi sofistikované způsoby komunikace a dokumentace". Policie věc kvalifikovala nejen jako vydírání, ale také jako obecné ohrožení. Vyděračům hrozí až 12 let vězení.

Hygienik Vladimír Valenta se snažil mírnit obavy. "Šíření eboly v podmínkách ČR je málo pravděpodobné," řekl s tím, že získání viru a jeho transport do Česka jsou málo realistické. Hygienické i klimatologické podmínky v Česku podle něj "vylučují masivní šíření eboly".

pgga ( 28. října 2014 21:08 )

Problem CR, nadavat na VSE kdo takzvane muze za ekonomickou situaci CR Germany,Rusko, USA..a ted diky Zemanovi muzete nadavat na Cinu Cech totiz nikdy za nic "nemuze"

dr.banec ( 28. října 2014 15:57 )

O.k díky, ale asi ne. Rychlost není moje cnost. Čau.

dr.banec ( 28. října 2014 11:44 )

Poslyš santino, nic mi do toho není, ale nebylo by lepší, kdyby jste si s ninunkou povídali na LIDÉ, domluvili se na nějaké místnosti a tam si šeptali. Vím, nic špatného si neříkáte je to hezký a skladby nádherný, sám si nějaké pustím. Někdy se probudím dřív než obvykle a řeknu si jestli jsou tam. Tak se nezlob. Není to moje věc.

ninunka ( 28. října 2014 04:47 )

nenéé, do ČR se vracím za cca 14 dní-když vše půjde dobře

ninunka ( 28. října 2014 04:40 )

jenom dobrý ju?? tvé- nádhera a pak že to není soutěž

Zobrazit celou diskusi